/Opleidingen/Gastcollege complexe structuren en witwassen
Gastcollege complexe structuren en witwassen
Het uitgebrachte rapport NRA over de grootste witwasrisico’s in Nederland maakt duidelijk dat het bestrijden van witwassen nog altijd onze aandacht vraagt. De poortwachters spelen hierbij een belangrijke signalerende rol. Echter, telkens als de poortwachters weer maatregelen nemen om te reageren op de laatste witwasmethodes, worden er weer andere routes, methoden en technieken bedacht. Het is een kat- en muisspel, zo lijkt het wel. Een ‘spel’ overigens ook, dat niet altijd even eenvoudig is te begrijpen. Met het gebruiken van complexe bedrijfsstructuren wordt er zoals bekend veel geld witgewassen. Maar hoe werken deze structuren eigenlijk en waar moet ik op letten als ik ze tegenkom? Dit zijn twee vragen waar we graag antwoord op geven in het gastcollege over dit thema.
Docent Jan van Koningsveld is de expert op dit vlak in Nederland. Hij neemt ons graag mee in deze wereld van vaak fiscaal gedreven offshore structuren. Het gastcollege begint met een dagdeel dat de basics van internationale fiscaliteit behandelt waarin ook de basis fiscale structuren worden uitgelegd. Deze basis is noodzakelijk om goed beslagen ten ijs te komen voor het tweede gedeelte van het gastcollege: de analyse van complexe witwas structuren met behulp van Nederlandse en buitenlandse offshore vennootschappen. Door het beter herkennen en begrijpen van deze structuren ben je in staat om een betere integrale risico-inschatting te maken. Naast de theorie wordt ook veel aandacht besteed aan praktijkzaken. Voor dit tweede gedeelte reserveren we een hele dag.
Deze opleiding is goed voor 10 PV uren t.b.v. Permanent Vakbekwaam.
De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding behandeld:
Dag 1
De kernbegrippen Belastingontwijking en belastingontduiking
Wat maakt Nederland fiscaal zo aantrekkelijk?
De drie fiscale basisvormen
Enige praktijkzaken
Dag 2
Wat is witwassen?
Wanneer is een structuur complex?
Financieringsstructuren
Analyse van enige praktijkzaken
Herkennen van witwasindicatoren in een structuur
Rol van de offshore wereld
Vragen en afsluiting
De focus bij deze training is vooral interactief en praktijkgericht door het analyseren van diverse praktijkvoorbeelden. Er wordt van de deelnemer een actieve opstelling verwacht. Na afloop ontvangen deelnemers een handige checklist met risico-indicatoren.
Programma
Opleidingsdata
06 februari 2025
Tijden
Programma
Docent
09:00 - 12:15
Basis van internationale fiscaliteit
Jan van Koningsveld
09:00 - 17:15
Analyse van complexe witwasstructuren
Jan van Koningsveld, Jan van Koningsveld
19 juni 2025
Tijden
Programma
Docent
09:00 - 12:15
Basis van internationale fiscaliteit
Jan van Koningsveld
09:00 - 17:15
Analyse van complexe witwasstructuren
Jan van Koningsveld, Jan van Koningsveld
Docenten
Jan van Koningsveld
Offshore Kenniscentrum
Jan van Koningsveld is oprichter van het Offshore Kenniscentrum. Ruim 25 jaar werkte Jan als rechercheur bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Daar hield hij zich bezig met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel economische fraude. Deze onderzoeken hebben vaak een internationale component. Jan heeft daardoor ruime […]
Jan van Koningsveld
Jan van Koningsveld
Offshore Kenniscentrum
Jan van Koningsveld is oprichter van het Offshore Kenniscentrum. Ruim 25 jaar werkte Jan als rechercheur bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Daar hield hij zich bezig met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel economische fraude. Deze onderzoeken hebben vaak een internationale component. Jan heeft daardoor ruime ervaring met (buitenlandse) geldstromen, rechtspersonen, trusts, trustkantoren, offshore-dienstverlening en het achterhalen van werkelijke gerechtigden (UBO’s). Bij de FIOD zat Jan in diverse multidisciplinaire onderzoeksteams die onderzoek verrichten naar de georganiseerde misdaad in Nederland.
In het Offshore Kenniscentrum combineert Jan zijn praktijkervaring als FIOD-rechercheur met zijn omvangrijke juridische en wetenschappelijke kennis. Jan is op 7 oktober 2015 gepromoveerd tot doctor aan de Universiteit van Tilburg en aanverwant is zijn proefschrift verschenen: De offshore wereld ontmaskerd: een studie naar aard en omvang van misbruik van offshore vennootschappen. Jan is medio 2017 als deskundige opgeroepen door de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies en heeft daaraan deelgenomen.
Ik heb het gastcollege Complexe Structuren gevolgd, omdat ik behoefte heb aan meer kennis op dit gebied.
In mijn werk houd ik mij bezig met KYC en compliance. Dit betekent bijvoorbeeld het vertalen van wet- en regelgeving op het gebied van witwassen en financieren van terrorisme in risico-indicatoren en een actueel en concreet KYC-beleidskader voor een opdrachtgever....