ESG (environemental & social governance) is gericht op de nieuwe wetgeving die vanuit de EU wordt geïmplementeerd waar bedrijven aan moeten gaan voldoen. De rol van compliance wordt hierbij uitgebreid naar hoe jouw klanten of jijzelf als organisatie voldoet aan het goed omgaan met de impact op de maatschappij. Daarbij is het streven te werken naar een duurzamere samenleving in de breedste zin van duurzaamheid. Denk hierbij aan wat je klimaatimpact is als bedrijf, maar ook wat je doet aan schoon drinkwater, exploitatie van grond, eerlijk loon en diversiteit & inclusie.
De opleiding bestond uit 4 dagdelen (2 opleidingsdagen). Suzanne de Boer – Verheij ging als docent in op wat de achtergrond is van ESG, CSRD (Corporate sustainability reporting directive) en de CSDDD (corporate sustainability due diligence directive) en wat ook de rol van bedrijven is in de maatschappij. Daarbij moet gedacht worden aan de dubbele materialiteitsweging naast je impact naar buiten toe ook naar de impact naar binnen je bedrijf.
Jamie Holton ging in dagdeel 2 in op haar rol vanuit UN Global Compact waar bedrijven bij kunnen aansluiten. Daarbij moeten bedrijven voldoen aan bepaalde rapportage verplichtingen richting de sustainable development goals. De rapportages moeten voldoen aan een bepaalde standaard en moeten transparantie geven over de impact van het handelen van het bedrijf richting duurzaamheid, diversiteit, klimaatschade enz. Dirk De Jong voegde tijdens de sessies nog punten toe aan wat dit voor betrekking heeft op het vak compliance en de schakel daarmee waar je op zou kunnen/ moeten letten.
Het betrof een mooie 1e dag met deskundige docenten.
Voor dagdeel 3 en 4 werd vanuit Harold Hendriks de praktijk toegelicht vanuit het perspectief van een verzekeraar. Waar kijk je naar? Hoe maak je inzichtelijk wat je klimaatschade is als bedrijf en hoe handel je hier naar? Hoe maak je je portefeuille inzichtelijk als financieel dienstverlener? Wat doet het bedrijf ook al goed? Een zeer duidelijk verhaal ook wat de impact is binnen je rol als financieel dienstverlener. Ook hier maakte Dirk De Jong de koppeling de rol vanuit de eigen rol als integriteitsprofessional.
Tot slot, kan je de keuze maken om een toets te doen ter afsluiting. Uiteraard is 2 dagen niet voldoende om alles geheel te doorgronden gezien de grote van het onderwerp, maar het is een mooie opleiding om je scope te verbreden en ook veel bewuster te maken.