Welke stappen moet je zetten als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie? In welke gevallen zou je een onderzoek moeten doen? Wanneer doe je dat intern of extern? En als je het extern wilt beleggen, welke partij kies je uit? Hoe formuleer je een gedegen onderzoeksvraag die recht doet aan de situatie en de belangen van betrokkenen?
Grensoverschrijdend gedrag komt bijna bij elke organisatie voor. Denk alleen al aan de #metoo voorbeelden.Toch zijn veel organisaties slecht voorbereid en reageren impulsief op grensoverschrijdend gedrag. Door bijvoorbeeld onvoorbereid met een onderzoek te starten, terwijl een onderzoek juist niet altijd nodig is. Zie ook de Handreiking van regeringscommissaris Mariëtte Hamers.
Impulsieve spontane acties, hoe goed bedoeld dan ook, leiden vaak tot erger leed van betrokkenen. Een werkgever die goed voorbereid is op grensoverschrijdend gedrag is eerder in staat om situaties te de-escaleren. En daarmee zijn niet alleen betrokkenen gebaad, maar is dit uiteindelijk ook gunstig voor de organisatie.
Om je als organisatie goed voor te bereiden op het al dan niet doen van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en het opdrachtgever zijn van een onderzoek, hebben we met een team van drie professionals uit het onderzoeksveld een opleiding ontwikkeld.
Tijdens deze opleiding leer je:
in welke gevallen je onderzoek kunt doen, en wanneer beter niet,
welke typen onderzoek er zijn,
hoe je een geschikte onderzoeker selecteert,
wat de rechten en plichten zijn van betrokkenen,
met welke juridische aspecten je rekening moet houden,
hoe het proces van het onderzoek doen verloopt.
Het uiteindelijke doel is dat je na het volgen van deze eendaagse opleiding weet hoe je goed en onafhankelijk opdrachtgever kunt zijn van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.
Combinatievoordeel
Organisaties zijn op grond van de Wet bescherming klokkenluiders verplicht om een onafhankelijk en kundig meldpunt in te richten. Tijdens onze opleidingen ‘Optreden als meldpunt’ leer je hoe je een meldpunt kunt inrichten en hoe je zelf de rol van meldpunt kunt vervullen.
Boek je de opleiding Onderzoek grensoverschrijdend gedrag samen met de opleiding ‘Optreden als Meldpunt’? Dan ontvang je een korting van €200 op de totale prijs.
Grensoverschrijdend gedrag omschrijven wij overigens als een verzamelterm van:
ongewenste omgangsvormen
onregelmatigheden, integriteitsincidenten en misstanden.
Deze bijscholing is goed voor 9 BNS-uren ten behoeve van hercertificering als Vertrouwenspersoon.
Deze opleiding is goed voor 10 PV uren t.b.v. Permanent Vakbekwaam.
in welke gevallen je onderzoek kunt doen, en wanneer beter niet,
welke typen onderzoek er zijn,
hoe je een geschikte onderzoeker selecteert,
wat de rechten en plichten zijn van betrokkenen,
met welke juridische aspecten je rekening moet houden,
hoe het proces van het onderzoek doen verloopt.
Doelgroep
De opleiding ‘Onderzoek grensoverschrijdend gedrag’ is een praktische opleiding voor leidinggevenden, compliance officers, juristen, HR Professionals, vertrouwenspersonen en commissarissen. Eigenlijk voor alle functionarissen die een rol kunnen bekleden bij het laten uitvoeren van intern en extern onderzoek.
We beogen je niet op te leiden tot onderzoeker. Het doel is om je op te leiden als kundig opdrachtgever van een intern of extern onderzoek.
Programma
Docenten
Adinda Lammens
Nederlands Compliance Instituut
Sinds januari 2022 werk ik als compliance officer en extern vertrouwenspersoon bij het Nederland Compliance Instituut. Daarvoor heb ik negen jaar gewerkt bij de Rabobank op het gebied van financieel economische criminaliteit. Als adviseur binnen het team Fraud & Corporate Security hield ik mij onder meer bezig met het opstellen, implementeren en monitoren van (intern) […]
Adinda Lammens
Adinda Lammens
Medior Compliance Officer
Nederlands Compliance Instituut
Sinds januari 2022 werk ik als compliance officer en extern vertrouwenspersoon bij het Nederland Compliance Instituut. Daarvoor heb ik negen jaar gewerkt bij de Rabobank op het gebied van financieel economische criminaliteit. Als adviseur binnen het team Fraud & Corporate Security hield ik mij onder meer bezig met het opstellen, implementeren en monitoren van (intern) beleid op het gebied van fraude en integriteit. Daarnaast heb ik als adviseur en onderzoeker bij BING, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van integriteit en omgangsvormen, gewerkt.
Loes Wevers
Wevers Advocatuur
Loes Wevers is gespecialiseerd in integriteit in arbeidsrelaties. Hieronder verstaat zij zowel zakelijke integriteit (zoals fraude, belangenverstrengeling en nevenwerkzaamheden) als sociale integriteit (ongewenst gedrag). Als advocaat staat zij organisaties en medewerkers bij in geval van een (vermeende) integriteitsschending (zowel melders als betrokkenen). Zij begeleidt organisaties daarnaast bij het vaststellen en implementeren van integriteitsbeleid. In dat […]
Loes Wevers
Loes Wevers
Wevers Advocatuur
Loes Wevers is gespecialiseerd in integriteit in arbeidsrelaties. Hieronder verstaat zij zowel zakelijke integriteit (zoals fraude, belangenverstrengeling en nevenwerkzaamheden) als sociale integriteit (ongewenst gedrag). Als advocaat staat zij organisaties en medewerkers bij in geval van een (vermeende) integriteitsschending (zowel melders als betrokkenen).
Zij begeleidt organisaties daarnaast bij het vaststellen en implementeren van integriteitsbeleid. In dat kader stelt zij bijvoorbeeld gedragscodes en klokkenluidersregelingen op, geeft zij training en helpt zij bij het inrichten van een klachtencommissie.
Jan Crijns
Jan Crijns is een ervaren en erkende opleider op het gebied van integriteit, (cyber) fraude, compliance en speciale onderzoeken, met name in de financiële sector. Jan werkt op basis van risico’s en een pragmatische benadering, maar heeft ook een goed oog voor potentiele (reputatie) risico’s. Jan heeft eerder gewerkt als hoofd Landelijke Recherche, hoofd politie […]
Jan Crijns
Jan Crijns
Jan Crijns is een ervaren en erkende opleider op het gebied van integriteit, (cyber) fraude, compliance en speciale onderzoeken, met name in de financiële sector. Jan werkt op basis van risico's en een pragmatische benadering, maar heeft ook een goed oog voor potentiele (reputatie) risico's.
Jan heeft eerder gewerkt als hoofd Landelijke Recherche, hoofd politie Hilversum en hoofd Corporate Security and Investigations bij ING. Vanaf 1 december 2023 is hij werkzaam als zelfstandig consultant op de genoemde aandachtsgebieden.
Details
Studieduur
8 uur
Aantal deelnemers
Kosten
975,- vrijgesteld van BTW
Persoonlijke aandacht en betrokkenheid
Meer dan 25 jaar ervaring
Onze compliance adviseurs en docenten zijn specialisten uit de praktijk
Bekijk ook onze andere opleidingen geaccrediteerd door de LVV
Jaarverslag VP met Impact
Elke vertrouwenspersoon wordt geadviseerd om jaarlijks een verslag uit te brengen aan de organisatie waarvoor die werkzaam is. Het vergt zorgvuldigheid om een compleet en onafhankelijk jaarrapport VP op te stellen, waarbij de vertrouwelijkheid van de melders gewaarborgd is en tegelijkertijd de organisatie zo veel mogelijk managementinformatie krijgt.
Welke onafhankelijke functionaris kun je hiervoor het beste aanwijzen? Hoe bed je een dergelijk onafhankelijk meldpunt goed in binnen je organisatie? Welke werkzaamheden worden van een meldpunt verwacht? Wat is nu precies een misstand en wat niet? Deze vragen komen aan bod tijdens de opleiding ‘Optreden als meldpunt’.