De sprekers verwezen vervolgens naar het beroepscompetentieprofiel dat door de Vereniging van Compliance Officers (VCO) is ontwikkeld. Dit profiel definieert welke competenties belangrijk zijn voor compliance officers. Via een stelling werden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren op de belangrijkste competenties en om te suggereren welke aanvullingen gewenst zijn. Een interessante toevoeging die naar voren kwam, was ‘incasseringsvermogen’. Aangezien sommige competenties van nature gemakkelijker bij te schaven zijn dan andere kunnen teams hierop inspelen door elkaars sterke punten te benutten. Samenwerken en leren van collega’s versterkt niet alleen het individu, maar ook het team als geheel.
Een concept dat tijdens de workshop werd besproken, was de Perceptiepiramide. Dit model beschrijft de verschillende niveaus waarop je impact kunt maken, afhankelijk van hoe je wordt waargenomen door anderen. De piramide bestaat uit zes lagen, waarbij je in de onderste laag wordt gezien als iemand die slechts problemen signaleert. Via op een positieve manier aandacht vestigen op je boodschap en herkend worden als iemand die wezenlijk iets bijdraagt aan de organisatie, maak je de meeste impact als je in perceptie van anderen autoriteit bent op jouw vakgebied en een voorbeeld voor anderen (goeroe).
De Perceptiepiramide benadrukt dat je bewust moet zijn van hoe anderen jou en je boodschap waarnemen. Het streven is om niet alleen kennis en feiten te communiceren (onder in de piramide), maar ook toegevoegde waarde te leveren en uiteindelijk een leidende positie in perceptie te bereiken. Het biedt een kader om niet alleen inhoudelijk sterk te zijn, maar ook te werken aan hoe je impact maakt binnen je organisatie.