Afbeelding Orly Polak – Een sociaal veilige cultuur geborgd door compliance

Orly Polak - Een sociaal veilige cultuur geborgd door compliance

Orly Polak heeft een presentatie gegeven over psychologische veiligheid als fundament voor een veilige werkcultuur. Ze ging in op het ontwikkelen van vertrouwen en organiseren van tegenspraak. Orly is van oorsprong sociologe en doet in haar werk veel onderzoek en interviews. Het belang van dit onderwerp is dat Orly een verschuiving ziet naar een waarde-gedreven cultuur. Aangezien cultuur onmisbaar is, is het ook onmisbaar op het NCC.

Tijdens haar presentatie heeft Orly verschillende voorbeelden laten zien waar een onveilig psychologisch klimaat heerste. Met behulp van filmpjes heeft ze de deelnemers indringend laten zien wat er wordt verstaan onder psychologische (on)veiligheid, namelijk macht en invloed. Als je psychologische veiligheid wilt creëren, moet je naar mensen luisteren en een deel van je macht en invloed met hen delen. Hierin ziet Orly een rol weggelegd voor compliance, die een kritische stem kan zijn naar degene met de macht en invloed.

In een volgend filmpje ging het over je veilig voelen en veilig zijn. Alleen als beide aspecten aanwezig zijn, kun je tegenspraak bieden.

Orly legt de link naar Amy Edmondson die onderzoek heeft gedaan naar dit concept. Amy had gevonden dat psychologische veiligheid alleen aanwezig kan zijn als een leider zich feilbaar opstelt en zich openstelt voor anderen.

Leiders zijn de normdragers voor de cultuur en moeten het volgende doen om deze psychologisch veilig te maken:

  • Feilbaar leiderschap (en compliance als beschermheer van de norm)
  • Sturen vanuit een shared mental framework (hoe je ergens naar kijkt)
  • Kunnen leren en reflecteren
  • Stem geven aan mensen
  • Bewust zijn van gezag en macht
  • Grenzen stellen en deze bewaken

Dit is een continue loop.

 

Afbeelding Orly Polak – Een sociaal veilige cultuur geborgd door compliance

Het shared mental framework betekent dat je iedereen als even waardevol ziet en dat je samen bespreekt waar je naar toe wilt. Dit sluit aan bij de drie psychologische basisbehoeften die een mens heeft:

  • Meesterschap
  • Verbondenheid
  • Autonomie

Als er in een organisatie iets mis is, is dat vaak terug te brengen op één van bovenstaande vlakken.

Tijdens haar presentatie heeft Orly ruimte gegeven voor deelnemers om hun ervaringen met elkaar te delen. Dit deed zij aan de hand met vraagstellingen zoals: heb je ooit iets verteld wat je kwijt wilde maar dacht je later dit had ik niet moeten doen en hoe voelde je je hier dan bij? En wanneer voelde je je gesteund en wat betekende deze persoon voor jou? De deelnemers deden hier enthousiast aan mee en hadden veel te vertellen aan elkaar, ook als men elkaar niet kende: een veilige omgeving blijkbaar!