Kabinet: actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Afbeelding Kabinet: actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het kabinet heeft op 13 januari jl. een actieprogramma gepresenteerd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Het programma heeft enerzijds als doel om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. Een tweede belangrijk doel is het beperken van de schade van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat schrijven minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zet hiervoor in op het snel signaleren en stoppen, steun en hulp bieden aan slachtoffers en hun omgeving, en direct handelen in de richting van (vermoedelijke) plegers. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van de omstander in het programma.

Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van drie soorten maatregelen: maatregelen die de overheid zelf neemt, maatregelen die maatschappelijke sectoren en organisaties moeten nemen, en maatregelen vanuit de samenleving.

In april 2022 is regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer aangesteld. Daarover schreven we al eerder. De regeringscommissaris en vele organisaties, experts en ervaringsdeskundigen hebben hun ervaring en kennis gedeeld ten behoeve van het programma, wat heeft geleid tot een actieprogramma met 5 actielijnen.

Een actiepijler is bijvoorbeeld “gedeelde maatschappelijke waarden en normen”. Het streven is dat het normaal moet worden om met elkaar te bespreken wat je wensen zijn, waar je grenzen liggen en ook elkaar aan te spreken als grenzen overschreden (dreigen te) worden.

Een andere actiepijler ligt bij organisaties, die processen voor preventie, signalering en opvolging op orde moeten hebben. Hiervoor moeten organisaties beleid opstellen met maatregelen die bijdragen aan een veilige werkomgeving. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een beleid omgangsvormen of het opnemen in je gedragscode.

Met dit plan heeft het kabinet stappen gezet in het bevorderen van een veilige samenleving waarin op een gelijkwaardige manier met elkaar wordt omgegaan. Als externe vertrouwenspersonen juichen we deze stappen toe. We ondersteunen organisaties bij het opstellen en implementeren van beleid rondom grensoverschrijdend gedrag. Heb je hier vragen over of wil je de huidige regelingen van jouw organisatie laten beoordelen? We helpen je graag.

Auteur

Afbeelding annemarie-pierik

Annemarie Pierik

matchmaker & vertrouwenspersoon