Annemarie Pierik - van Diest
Nederlands Compliance Instituut
Elke vertrouwenspersoon wordt geadviseerd om jaarlijks een verslag uit te brengen aan de organisatie waarvoor die werkzaam is. Het vergt zorgvuldigheid om een compleet en onafhankelijk jaarrapport VP op te stellen, waarbij de vertrouwelijkheid van de melders gewaarborgd is en tegelijkertijd de organisatie zo veel mogelijk managementinformatie krijgt.
Het jaarverslag VP heeft een meerledig doel namelijk:
Tijdens de opleiding nemen de docenten je mee in de theorie en best practices voor het opstellen van een jaarverslag. Daarna ga je direct zelf aan de slag om de eerste opzet van een jaarverslag VP op te stellen, aan de hand van data van een van je klanten. In groepsverband bespreek je de verslagen en haal je feedback op. Tijdens het tweede deel van de opleiding behandelen we theorie en best practices over de gespreksvoering met je klant naar aanleiding van je jaarverslag. De gesprekvoering oefenen we vervolgens in rollenspellen.
Door het volgen van deze opleiding word je als vertrouwenspersoon bewust van hoe je met behulp van het jaarverslag jouw deeltaak op gebied van voorlichting en advisering kan invullen. Je krijgt handvatten en aandachtspunten voor zowel het opstellen van het jaarverslag, als de voorbereiding op het gesprek met de organisatie dat daarop volgt en het voeren van het gesprek.
Deze opleiding draagt bij aan de competenties analytisch vermogen, organisatie-sensitiviteit, strategisch inzicht, adviesvaardigheid en kennis.
Deze bijscholing is goed voor 4 BNS-uren ten behoeve van hercertificering als Vertrouwenspersoon.
Startdata
10/01/2025
Studieduur
4 uur
Aantal deelnemers
16
Kosten
425,- vrijgesteld van BTW
Persoonlijke aandacht en betrokkenheid
Meer dan 25 jaar ervaring
Onze compliance adviseurs en docenten zijn specialisten uit de praktijk
Optreden als meldpunt
Welke onafhankelijke functionaris kun je hiervoor het beste aanwijzen? Hoe bed je een dergelijk onafhankelijk meldpunt goed in binnen je organisatie? Welke werkzaamheden worden van een meldpunt verwacht? Wat is nu precies een misstand en wat niet? Deze vragen komen aan bod tijdens de opleiding ‘Optreden als meldpunt’.
Onderzoek grensoverschrijdend gedrag
Welke stappen moet je zetten als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie? In welke gevallen zou je een onderzoek moeten doen? Wanneer doe je dat intern of extern? En als je het extern wilt beleggen, welke partij kies je uit? Hoe formuleer je een gedegen onderzoeksvraag die recht doet aan de situatie […]