Update Wet bescherming klokkenluiders

Afbeelding Update Wet bescherming klokkenluiders

Op deze pagina houden we de actuele stand van zaken bij van de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk).

Wanneer is de Wbk in werking getreden?

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) gedeeltelijk in werking getreden.

De bepalingen ten aanzien van het anoniem melden en de handhaving van deze wet door het Huis van Klokkenluiders zullen op een later moment in werking treden.

Aanstaande wijzigingen van de Wbk? 

De staatssecretaris heeft een wetsvoorstel voor het wijzigen van de Wbk in voorbereiding. Verbeterpunten uit de evaluatie van de oude Wet Huis voor Klokkenluiders, de initiatiefnota van Omtzigt, het juridisch vooronderzoek voor de toezichts- en sanctietaak van het Huis vormen input voor het wijzigingsvoorstel. 

Daarnaast heeft de staatsecretaris een algemene maatregel voor bestuur (AMvB) in voorbereiding. In deze AMvB wordt geregeld op welke wijze werknemers vermoedens van misstanden anoniem bij werkgevers kunnen melden. En aan welke eisen personen moeten voldoen bij wie die melding kan worden gedaan. Binnenkort start de internetconsultatie. 

Op wie is deze wet van toepassing?

Vanaf nu moeten alle werkgevers waar gemiddeld 50 werknemers of meer werken voldoen aan de Wbk. Daarnaast is deze wet ook van toepassing op alle werkgevers met één werknemer of meer die werkzaamheden verrichten op het gebied van financiële diensten, vervoer of milieu.

Is er een overgangstermijn?

Private ondernemingen met 50 tot 249 werknemers hadden uitstel tot 17 december 2023 om aan de Wbk te voldoen. Alle andere ondernemingen moeten per direct, dus per 18 februari 2023, aan de Wbk voldoen. Werkgevers met 1 tot 49 werknemers die aan de Wbk moeten voldoen omdat zij werkzaamheden verrichten op het gebied van financiële diensten, vervoer of milieu, worden niet expliciet genoemd bij deze uitstelmogelijkheid en moeten daardoor direct na inwerkingtreding van de wet voldoen aan deze wet.

Overheidsorganisaties moesten hoe dan ook direct al voldoen aan de nieuwe regels vanaf 17 december 2021, ongeacht of de implementatiewet gereed was of niet. Zie voor meer informatie over de gevolgen voor overheidsorganisaties deze factsheet van de Rijksoverheid.

Wat moeten werkgevers doen?

Werkgevers zijn verplicht om de volgende vier acties op te pakken:

  • Werkgevers die onder de Wbk vallen zijn verplicht om een meldpunt in te richten waar werknemers hun vermoedens van misstanden op een veilige manier kunnen melden.
  • Daarnaast moet er een onafhankelijk onderzoekspunt benoemd worden die een ontvankelijk verklaarde melding onderzoekt en opvolgt.
  • Werkgevers moeten een meldregeling inrichten. In de meldregeling moet beschreven zijn op welke wijze werknemers op een veilige manier vermoedens van mistanden intern en extern kunnen melden. En in welke gevallen een werknemer het vermoeden van een misstand openbaar mag maken door bijvoorbeeld naar de pers te gaan.
  • De werkgever is verplicht om de meldregeling schriftelijk of elektronisch te verspreiden aan de bij hem werkzame personen.

Achtergrond: EU richtlijn

De EU richtlijn 2019/1937 gaat over de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels met betrekking tot financiële producten, consumentenbescherming, witwasbestrijding, privacy, gezondheid en milieu. Door de inwerktreding van deze wet wordt niet alleen de EU richtlijn geïmplementeerd maar wordt de Wet Huis voor Klokkenluiders ook op een aantal andere punten aangepast.

Onze eerdere nieuwsberichten over de Wbk

Heb je nog vragen? 

Aarzel niet om contact op te nemen. We zijn je graag van dienst.

Nuttige pagina’s over de wet

Wil je meer weten over de nieuwe wet?

Mocht je meer willen weten over de implementatie van de wet, wees dan van harte welkom op onze online themamiddag ‘Veilig de klok luiden’