De eenzame integriteitscoördinator: Hoe doorbreek je de stilte?

Afbeelding De eenzame integriteitscoördinator: Hoe doorbreek je de stilte?

Eric Schuiling

Integriteitscoördinatoren en mensen in vergelijkbare functies spelen een zeer belangrijke rol binnen organisaties. Ze stimuleren het werken op een verantwoorde en ethische manier en bewaken de normen en waarden van de organisatie. Toch voelen velen zich vaak eenzaam in hun werk. Als je in jouw organisatie de enige bent die zich volledig richt op integriteit, kun je al snel het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Terwijl je collega’s zich bezighouden met commerciële doelstellingen, HR-vraagstukken of technische innovaties, draag jij de aan jou toegewezen verantwoordelijkheid om de integriteit van de organisatie te versterken. Dit kan leiden tot een gevoel van isolement, wat je positie binnen het interne politieke speelveld zwakker maakt. Maar gelukkig zijn er manieren om deze eenzaamheid te doorbreken en jezelf te gunnen aan kracht te winnen en uiteindelijk effectiever te zijn.

De eenzame strijd 

In veel organisaties is de rol van integriteitscoördinator een solopositie. Er is vaak niemand in de directe omgeving met wie je kunt sparren of die je uitdagingen volledig begrijpt. Dit gebrek aan directe collega’s kan leiden tot een gevoel van isolement en onzekerheid. Je zit wellicht vol ideeën en hebt sterke overtuigingen over hoe de organisatie haar integriteit kan waarborgen, maar het ontbreekt je aan een klankbord om deze ideeën mee te toetsen. Hierdoor kan de drempel om je ideeën naar voren te brengen hoger worden, vooral in een omgeving waar andere prioriteiten domineren.

Het interne politieke speelveld 

Naast het gevoel van eenzaamheid sta je als integriteitscoördinator vaak in een kwetsbare positie in het interne politieke speelveld. Je bent degene die ongemakkelijke waarheden moet benoemen en beslissingen ter discussie moet stellen die in strijd kunnen zijn met de integriteitsprincipes en/of waarden en normen. Dit maakt je positie niet altijd populair, en zonder een sterke achterban of bondgenoten binnen de organisatie kan het lastig zijn om stand te houden tegen de druk van het management. In sommige gevallen moet je concessies doen of je terugtrekken, wat kan leiden tot frustratie en een gevoel van onmacht. Je hebt misschien soms het gevoel omvergeblazen te worden.

Doorbreek de eenzame stilte 

Hoewel de uitdagingen groot zijn, zijn er manieren om de eenzaamheid te doorbreken en sterker in je schoenen te staan. Het zoeken van contact met vakgenoten buiten je eigen organisatie blijkt in veel gevallen een doorslaggevend verschil te maken. De voordelen van een netwerk zijn talrijk: je krijgt de kans om te sparren, ervaringen te delen en te leren van de aanpak van anderen. Dit netwerk kan dienen als een waardevolle bron van steun en advies, waardoor je je minder alleen voelt in je rol.

Versterk je Positie 

Naast het opbouwen van een netwerk, is het belangrijk om je positie binnen de organisatie te versterken. Dit doe je door je kennis en vaardigheden voortdurend te ontwikkelen. Opleidingen en trainingen bieden niet alleen nieuwe inzichten, maar vergroten ook je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen. Het Nederlands Compliance Instituut biedt opleidingen aan die zowel inhoudelijk waardevol als prijstechnisch aantrekkelijk zijn. Onze opleidingen zijn ontworpen om integriteitscoördinatoren en mensen in soortgelijke functies te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling en bieden tegelijkertijd een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met vakgenoten.

Het Nationaal Compliance Congres 2024: Jouw kans om te verbinden 

Eén van de beste momenten om je netwerk uit te breiden en jezelf te versterken, is het Nationaal Compliance Congres, dat we op 10 december 2024 organiseren. Dit congres, met als motto “Laat je niet omver blazen!”, brengt integriteitscoördinatoren, compliance officers en mensen met vergelijkbare functies uit allerlei sectoren samen. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen en geïnspireerd te raken door vooraanstaande sprekers, /opleidingen-menu/compliance-integriteit/opleidingen/congres-c-i/?date=10-12-2024maar ook om te netwerken en ideeën uit te wisselen met vakgenoten. Laat je overigens hierbij niet te veel afleiden door de term ‘compliance’. Wat ons betreft hebben compliance, integriteit en vertrouwen alles met elkaar te maken. Tijdens het congres besteden we onder andere aandacht aan competentie- en talentontwikkeling, de totstandkoming van allerhande wettelijke bepalingen en actuele inzichten met betrekking tot de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Een programma met bijdragen van sprekers en docenten met uiteenlopende achtergronden, van zowel binnen als buiten de financiële sector.

Stel je eens voor: een dag waarop je omringd bent door mensen die dezelfde uitdagingen en ambities hebben als jij. Waar je niet alleen luistert naar presentaties, maar ook actief deelneemt aan discussies en workshops die je directe handvatten geven voor je dagelijkse praktijk. Waar je eindelijk die ene vraag kunt stellen aan iemand die precies weet wat je doormaakt. Dit congres is dé gelegenheid om jezelf en je organisatie te versterken.

Oproep tot Actie 

Voel je je wel eens eenzaam in je rol als integriteitscoördinator of soortgelijke functie? Wil je steviger in je schoenen staan in het interne politieke speelveld? Dan is dit jouw kans om actie te ondernemen. Meld je aan voor het Nationaal Compliance Congres. Dit is hét moment om te investeren in jezelf en je netwerk, zodat je niet langer alleen staat in je belangrijke taak.

Je hoeft het niet alleen te doen. Samen kunnen we integriteit en compliance in organisaties versterken: “Alleen ga je misschien sneller, maar samen komen we verder!” Meld je vandaag nog aan en zet de eerste stap naar een krachtigere, beter verbonden toekomst.

Auteur

Afbeelding eric-schuiling

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur