AFM Agenda 2023 (Duurzaamheid)

Afbeelding AFM Agenda 2023 (Duurzaamheid)

Op 12 januari publiceerde de AFM de Agenda voor 2023. In deze agenda beschrijft de AFM trends en risico’s in de financiële sector en licht het de prioriteiten en activiteiten van de AFM voor het komende jaar toe. De prioriteiten komen voort uit de AFM Strategie (2023-2026), die tegelijk met de Agenda is gepubliceerd. De zeven belangrijkste thema’s zijn digitalisering, duurzaamheid, internationaal beïnvloeden, pensioenstelsel, klantbelang, bedrijfsvoering & audit en datagebruik voor toezicht.

Het zou de verschillende thema’s van de agenda geen recht doen om ze allemaal in één nieuwsbericht te behandelen. Ik heb er daarom voor gekozen om een thema uit te lichten wat mij het meeste aanspreekt: duurzaamheid.

Duurzaamheid

Uit de omgevingsanalyse van ontwikkelingen door de AFM volgen trends en risico’s. Een van die (structurele) trends is volgens de AFM duurzaamheid. De transitie naar een duurzame samenleving wordt steeds urgenter, omdat klimaatverandering nu al grote gevolgen heeft. Veel aandacht van de AFM zal daarom gericht zijn op het bevorderen van transparantie over de impact die bedrijven hebben op hun leefomgeving en hoe de financiële sector haar rol kan pakken bij het faciliteren van financieringsstromen naar ondernemingen en projecten die bijdragen aan verduurzaming. Verbetering van de verslaggeving door ondernemingen over duurzaamheidsrisico’s en -prestaties speelt daarbij een belangrijke rol.

Assetmanagement

De AFM ziet duurzaamheid als een risico binnen het toezichtgebied ‘Assetmanagement’. Volgens de AFM spelen assetmanagementpartijen een belangrijke rol in de duurzaamheidstransitie. Daarom is het voor assetmanagers van belang dat zij duurzaamheid onderdeel maken van de eigen bedrijfsvoering, risico’s van de duurzaamheidstransitie beheersen en transparant zijn richting beleggers over hoe invulling wordt gegeven aan duurzaamheid.

Verslaggeving en accountantsorganisaties 

Ook binnen het toezichtgebied ‘Verslaggeving en accountantsorganisaties’ is duurzaamheid een risico. Verduurzaming veran­dert de aard van gecontroleerde ondernemingen en leidt tot nieuwe materiële risico’s. Dit stelt andere eisen aan de verslaggeving en de accountantscontrole, waarbij het risico is dat deze veranderingen onvoldoende worden doorgevoerd. Verder zorgt duurzaamheid voor een verhoogd risico op fraude en discontinuïteit van een onderneming.

De AFM in 2023

De zeven eerder genoemde thema’s krijgen de hoogste aandacht van de AFM in het toezicht van 2023. De AFM wil bevorderen dat uitgevende instellingen en financiële marktpartijen duurzaamheidsrisico’s adequaat beheersen en integreren. De AFM wil greenwashing voorkomen. Ondernemingen dienen op een samenhangende en evenwichtige wijze over de impact van ESG-factoren op het bedrijfsmodel te rapporteren. De AFM verlangt van financiële instellingen dat zij de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) level 2 goed toepassen.

De verhoogde aandacht voor duurzaamheid vertaald zich in een aantal concrete activiteiten:

  • De AFM gaat onderzoeken hoe adviseurs en vermogensbeheerders de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten uitvragen.
  • AFM gaat met pensioenuitvoerders in gesprek over de SFDR, en zal vervolgonderzoek doen bij banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen over de naleving van SFDR level 2.
  • Onderzoek naar de markt voor ESG-gerelateerde producten en de energietransitie.
  • Het toezicht op prospectussen richt zich met name op duurzame financiële producten.
  • Verkenningen en onderzoeken naar de beheersing van duurzaamheidsgerelateerde risico’s.
  • Toezicht op de naleving van de SFDR door assetmanagementpartijen.
  • Tegengaan van greenwashing, onder meer door onderzoek te doen naar praktijkvoorbeelden.
  • Onderzoek naar de mate waarin ondernemingen in hun verslaggeving rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij en hoe deze factoren de ondernemingen zelf raken (double materiality).
  • Toezicht op de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf 2024.

De AFM heeft zich als doel gesteld het volgende te bereiken met het toezicht:

  • Financieel dienstverleners voldoen aan nieuwe wetgeving op gebied van duurzaamheid. Het risico op greenwashing wordt daarmee tegengegaan en consumenten worden zodoende geholpen bij het maken van een gefundeerde keuze bij de invulling van hun duurzaamheidswensen.
  • Kapitaalmarktpartijen zijn voorbereid op nieuwe wet- en regelgeving over duurzaamheid.
  • Instellingen informeren beleggers tijdig en juist, ook over ESG informatie.
  • Naleving van nieuwe duurzaamheidsregelgeving moet zorgen voor een verdere transitie naar een duurzame financiële sector.
  • Ondernemingen rapporteren op samenhangende en evenwichtige wijze over de impact van ESG-factoren en hoe deze factoren impact hebben op het bedrijfsmodel.

Met alle recent geïmplementeerde (en aanstaande) wetgeving op het gebied van ESG was het al duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema zou worden in de financiële sector, en de aandacht van de AFM voor dit thema bevestigd dit eens te meer.