Risico’s op het gebied van ESG (environmental, social, governance) zijn materieel gestegen. Financiële risico’s nemen toe door onder andere klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Ook veranderen de voorkeuren van (pensioen)deelnemers en komt er steeds meer wetgeving op pensioenfondsen af. Het is daarom van belang dat pensioenfondsen met ESG-risico’s aan de slag gaan.
Pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht om risico’s die verband houden met milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen te integreren in hun risicobeheer. Om de sector te helpen invulling te geven aan het risicobeheer van ESG-risico’s en deze beter te verankeren, heeft DNB de ‘Good Practice ESG-Risicobeheer Pensioenfondsen’ opgesteld.
In maart van dit jaar heeft de DNB de good practise gedeeld ter consultatie met de sector. Hierop is van diverse partijen feedback ontvangen. Een aantal van deze punten is verwerkt in de geactualiseerde versie van de ‘Good Practices ESG-Risicobeheer Pensioenfondsen’. Deze geactualiseerde versie betreft een tussenproduct. DNB werkt momenteel aan een verdere uitbreiding, waarin ook de onderwerpen strategie, governance en informatieverstrekking aan bod komen. De uitgebreide versie zal naar verwachting in Q4 ter consultatie worden voorgelegd.
DNB raadt pensioenfondsen aan om alvast gebruik te maken van de tussentijdse geactualiseerde versie van de ‘Good Practices ESG-Risicobeheer’. De belangrijkste aanpassingen in de good practise naar aanleiding van de ontvangen feedback zijn als volgt:
In de good practise wordt niet ingegaan op de strategische doelstellingen van het fonds. Deze doelstellingen vormen het startpunt voor het risicobeheer.
DNB is het hiermee eens, we hebben er echter bewust voor gekozen om enkel de risicobeheercyclus te nemen. Wel benoemen we in de inleiding de aansluiting tussen strategie en risicobeheer. Op dit moment worden er good practices opgesteld voor strategie.
Er zijn geen good practices over goede verdeling van verantwoordelijkheden en minimale kennis.
Dit is ook een belangrijk punt. Dit nemen we mee bij het schrijven van de good practices over governance.
Een good practice is het aansluiten bij standaarden, zoals de Task Force on Climate-related Financial Disclosure (TCFD).
Toegevoegd bij de algemene aanbevelingen.
In de good practice wordt er niet helder onderscheid gemaakt tussen het risico voor het fonds en het risico voor de wereld (double materiality).
We hebben dit benadrukt in algemene tekst en ook “maatschappelijk-risico” als risico categorie benoemd.
De term risicohouding is verwarrend.
De term aangepast naar risicobereidheid.