‘A call to arms’ tegen greenwashing

Afbeelding ‘A call to arms’ tegen greenwashing

Op 29 november meldden Follow the Money en Investico in een nieuwsbericht dat uit onderzoek blijkt dat duurzame fondsen ook beleggen in fossiele bedrijven en/of de luchtvaartsector. We voelen natuurlijk allemaal instinctief wel aan dat dit niet klopt. Persoonlijk is voor mij greenwashing[1] een nog grotere doorn in het oog dan bedrijven die (openlijk) niet duurzaam zijn. Naast dat je feitelijk niet duurzaam bezig bent probeer je de consument ook nog te misleiden. Op die manier ontneem je de consument, welke steeds vaker opzoek is naar duurzame producten, de kans om een duurzame keuze te maken.

Gelukkig staat het onderwerp greenwashing ook bij de toezichthouders op de agenda. De drie Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, EIOPA en ESMA)[2] hebben daarom op 15 november opgeroepen tot een ‘Call for Evidence’ met betrekking tot greenwashing. Zodoende willen ze input van belanghebbenden verzamelen om de belangrijkste kenmerken, drijfveren en risico’s van greenwashing te begrijpen en om voorbeelden van (mogelijke) greenwashing te verzamelen. Het verkrijgen van een meer gedetailleerd inzicht in greenwashing zal helpen bij de beleidsvorming en de aanpak van toezichthouders om zodoende uiteindelijk de betrouwbaarheid van duurzaamheidsclaims te bevorderen.

Iedereen is welkom om bij te dragen aan het onderzoek, inclusief financiële instellingen die onder de bevoegdheid van de drie toezichthouders vallen en andere belanghebbenden, variërend van retailbeleggers en consumentenverenigingen tot NGO’s en de academische wereld. De bijdragen moeten gericht zijn op risico’s en voorbeelden van greenwashing die betrekking hebben op financiële producten en/of diensten die onder het toepassingsgebied van de drie toezichthouders vallen.

Iedereen dus de barricades op! Als je voorbeelden kent van greenwashing in de financiële wereld meldt dit dan vooral om deze praktijken in de toekomst hopelijk zoveel mogelijk uit te bannen. Melden kan tot en met 9 januari 2023.

Overigens ben ik me ervan bewust dat greenwashing lang niet altijd expres gebeurt. Het is ook niet altijd even makkelijk, zeker omdat veel wetgeving op het gebied van duurzaamheid pas recent is geïmplementeerd of nog in ontwikkeling is. Hopelijk dragen de uitkomsten van dit onderzoek – voor niet kwaadwillende bedrijven – bij aan een stuk awareness over duurzaamheidsclaims en schept het meer duidelijkheid over wat wel en niet geoorloofd is in je productuitingen.

 

[1] Wanneer groene producten minder ‘groen’ blijken te zijn dan gedacht of uitgedragen (DNB, 2017).

[2] European Banking Authority (EBA), European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) & European Securities and Markets Authority (ESMA).