Zomertest Compliance

Afbeelding Zomertest Compliance

Eric Schuiling

Het is bloedheet, je staat in de file op weg naar het zonnige zuiden. Je reisgenoten puffen van de hitte en de airco heeft het zojuist begeven. Wat een geluk dat op zo’n moment iemand op het idee komt het vuistdikke zomermagazine erbij te pakken om samen een leuke puzzel op te lossen of testje te doen. Om niet achterwege te blijven hebben we (met een klein beetje AI-ondersteuning) een luchtige Zomertest Compliance in elkaar gezet rondom de vraag: 

“Moet ik aan de slag met compliance in mijn bedrijf?” 

Zo hoef je je werk niet al te veel te missen en krijg je en passant ook nog eens waardevolle tips ter overdenking aan het zwembad. En de extra bonus: je gezin begrijpt eindelijk wat jij nu eigenlijk voor werk doet. Een fijne zomervakantie gewenst! 

Kies het best passende antwoord op elke vraag. 

1. Heeft uw bedrijf te maken met regelgeving die specifiek is voor uw sector, of hebben jullie carte blanche om te doen wat je wilt? 

  • Ja, we hebben een regelboek dikker dan een encyclopedie. (1 punt) 
  • Nee, we leven in een regels-vrij paradijs. (5 punten) 

2. Verwerkt uw bedrijf persoonsgegevens van klanten, medewerkers of andere partijen, of  communiceren jullie nog met rooksignalen? 

  • Ja, we zijn de wachters van de data. (0 punten) 
  • Nee, we houden het graag analoog. (5 punten) 

3. Heeft uw bedrijf contracten met overheidsinstanties of grote ondernemingen die specifieke compliance-vereisten stellen, of zijn jullie gewoon vrijbuiters? 

  • Ja, we hebben meer contracten dan een rockband. (2 punten) 
  • Nee, we doen liever niet aan klanten die moeilijk doen. (3 punten) 

4. Heeft uw bedrijf internationale activiteiten of klanten buiten Nederland, of blijven jullie liever in je eigen achtertuin? 

  • Ja, we zijn wereldreizigers. (5 punten) 
  • Nee, we houden het lokaal en gezellig. (1 punt) 

5. Heeft uw bedrijf een beleid of procedure voor het melden van (vermoedelijke) misstanden, zoals fraude of corruptie, of gebruiken jullie een ouija bord om problemen te vinden? 

  • Ja, we hebben een hotline zoals in de films. (1 punt) 
  • Nee, we vertrouwen op ons zesde zintuig. (5 punten) 

6. Zijn uw medewerkers getraind in ethiek en integriteit, en weten zij hoe zij mogelijke compliance-problemen kunnen melden, of denken ze dat dat iets is voor superhelden? 

  • Ja, onze medewerkers zijn ethiek-superhelden. (0 punten) 
  • Nee, ze denken dat integriteit een nieuw sportmerk is. (5 punten) 

7. Heeft uw bedrijf ooit te maken gehad met een onderzoek of boete van een toezichthoudende instantie, of zijn jullie de onzichtbare engelen? 

  • Ja, we hebben onze portie controles gehad. (1 punt) 
  • Nee, we zijn vlekkeloos (of het tegendeel is nog niet bewezen). (10 punten) 

8. Maakt uw bedrijf gebruik van derde partijen (zoals leveranciers of onderaannemers) die mogelijk een compliance-risico vormen, of doen jullie alles zelf zoals in de goede oude tijd? 

  • Ja, we outsourcen ons zelf op vakantie. (2 punten) 
  • Nee, we vertrouwen niemand en doen het allemaal in eigen huis. (5 punten) 

9. Heeft uw bedrijf een interne compliancefunctie of een andere vorm van periodieke controle op naleving van wet- en regelgeving, of vertrouwen jullie op de kracht van positieve gedachten? 

  • Ja, Shaggy en Scooby Doo zijn er niets bij. (0 punten) 
  • Nee, we geloven in good vibes. (5 punten) 

10. Worden jullie activiteiten en rapportages regelmatig gecontroleerd om te voldoen aan de relevante wet- en regelgeving, of draaien jullie de administratie op de gok? 

  • Ja, wie schrijft die blijft. (0 punten) 
  • Nee, administratie? (10 punten) 

11. Heeft jouw bedrijf beleid en procedures om belangenconflicten te voorkomen en te beheren, of is het “ieder voor zich en God voor ons allen”? 

  • Ja, we zijn als een Zwitsers uurwerk. (0 punten) 
  • Nee, we houden van (een beetje) chaos. (5 punten) 

12. Is er binnen uw bedrijf een duidelijke toewijzing van verantwoordelijkheden als het gaat om voldoen aan wetten en regels, of is het een beetje wie het eerst komt, wie het eerst maalt? 

  • Ja, RACI is our middle name. (0 punten) 
  • Nee, het is net een vrijdagmiddag borrel. (5 punten) 

Tel de punten van alle antwoorden op de bovenstaande 12 vragen bij elkaar op. Zoek uit in welke van de onderstaande categorieën je valt op basis van het totaal aantal behaalde punten: 

Categorie A: “Toe aan vakantie” (0 – 7 punten) 

Als je de test eerlijk hebt ingevuld, dat wil zeggen: je hebt op elke vraag het best passende antwoord geselecteerd, dan is het niet mogelijk om minder dan 8 punten te halen. Het kan ook zijn dat je een rekenfout hebt gemaakt. Je bent ook niet voor niets toe aan vakantie natuurlijk. Maak de test in de file op de weg terug nog eens om te bezien waar je prioriteiten moeten liggen als je weer aan het werk gaat en om te beoordelen of de vakantie zijn vruchten heeft afgeworpen. Geniet van je vakantie en laat je niet oplichten: Een glas cola kost geen 36 euro. Behalve in Venetië waar je tegenwoordig ook al entree moet betalen. 

Categorie B: “Het lijkt prima op orde.” (8 – 28 punten) 

Op basis van de antwoorden die je hebt gegeven lijk je het in jouw organisatie allemaal best prima te hebben geregeld. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de antwoorden zo goed mogelijk overeenkomen met de werkelijke situatie. Maar als dat het geval is en je hebt niet al te veel bochten afgesneden: complimenten! Betekent deze uitslag dat je niet met compliance aan de slag moet? Nee, natuurlijk niet. Compliance en integriteit zijn geen project, hiermee ben je voortdurend bezig. Zie het als zonnebrandcrème, je moet blijven smeren anders heb je er helemaal niets aan. Maar dat wist je al. Geniet van je vakantie! 

Categorie C: “Enige aandacht is wel op zijn plaats.” (29 – 49 punten) 

Op basis van de antwoorden in deze test lijkt enige aandacht voor compliance zeker op zijn plaats. Op enkele onderdelen lijk je nog niet helemaal ‘in control’ te zijn als het om compliance, integriteit en ethiek gaat. Misschien is dat ook wel de reden dat je nu zo uitgeblust in de bloedhitte ontzettend toe bent aan vakantie. Maar dat is natuurlijk een gok. Wil je volgend jaar met een geruster hart naar de zon vertrekken? Maak dan het komend jaar echt werk van compliance. Naast het besparen van mogelijke ellende levert het je ook mooie kansen op. Hoe? Dat kan vertellen we je graag nadat je weer thuis bent aangekomen. Smeer jezelf goed in, want verbranden is geen feest. Geniet van je vakantie! 

Categorie D: “Stel niet uit wat je vandaag kunt doen.” (50 – 68 punten) 

Op basis van je gegeven antwoorden vragen wij ons af hoe het komt dat je zo zorgeloos op weg kunt gaan, misschien is het beter om om te draaien? Of wellicht het vliegtuig te pakken naar een land zonder uitleveringsverdrag met Nederland? Het lijkt erop, dat je je eigenlijk geen zorgen maakt om wetten en regels waar je organisatie aan moet voldoen, laat staan integriteitsrisico’s die je zou moeten willen beheersen of een goede omgang met ethische dilemma’s die niet alleen jij, maar ook je collega’s kunnen tegenkomen in het werk. We begrijpen heel goed dat je nog veel meer te doen hebt en dat het succes van het bedrijf vooral afhangt van het pakken van de kansen die de markt biedt. Juist vanwege het succes dat we jou en je organisatie zo hard gunnen, lijkt het ons geen slecht idee om toch eens na te denken over de manier waarop je compliance een plekje kunt geven in jouw organisatie. Hoe je dat het beste kunt aanpakken vertellen wij je graag. Desnoods ook tijdens je vakantie als je je misschien toch ook wat zorgen begint te maken. Wat niet geheel onterecht zou zijn als het ons vraagt. Desondanks een hele prettige vakantie gewenst en ‘fingers crossed’ dat het bedrijf nog bestaat als je weer thuiskomt. Cheers! 

Auteur

Afbeelding

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur