Al enige jaren is het thema ‘Ken uw klant’ en alle hieraan gerelateerde onderwerpen als CDD, AML, CTF dagelijkse kost voor de financiële sector. Vanuit organisaties als FATF, The Wolfsberg Group en The Egmont Group worden aanbevelingen gedaan over de aanpak van financieel-economische criminaliteit. Europa vaardigt richtlijnen uit ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Op nationaal niveau worden wetten aangepast en nieuwe regelgeving geschreven om dit soort risico’s effectief te beheersen. De toezichthouders geven in leidraden aan hoe zij de wet- en regelgeving interpreteren. Ook laten zij steeds vaker hun tanden zien door het instellen van onderzoeken op dit gebied. De financiële sector wordt de duimschroeven aangedraaid.
Tenminste, zo wordt het vaak gevoeld in de sector. Natuurlijk, de sector heeft alle belang bij een schoon systeem en daar moeten ook alle betrokkenen aan meewerken. Er zijn initiatieven gelanceerd om met een betere samenwerking tussen bijvoorbeeld publieke en private partijen, dit effectiever en efficiënter aan te pakken. Ook private partijen onderling zijn steeds meer genegen om vormen van samenwerking te onderzoeken. Al deze initiatieven en activiteiten kosten de sector handenvol geld en tijd. Geld en tijd die ook kan worden gestoken in het stimuleren van een duurzame economie om maar eens wat te noemen.
Moeten we blijven doorgaan op de ingeslagen weg?
De vraag waar het ophoudt is wat mij betreft dan ook gerechtvaardigd. Immers, professionals op het gebied van bestrijding van financieel-economische criminaliteit kunnen je vertellen dat het opboksen tegen criminaliteit en hun geldstromen een kat-en-muis spel is. Daar waar de financiële sector als de kat het de muis moeilijker maakt om te opereren, vindt de muis altijd weer een nieuwe manier om de illegale activiteiten te financieren. Kiest een witwasser er echt nog voor om langs de oude paden zijn doel te bereiken of worden er elke dag weer nieuwe paden bedacht? In welke zin helpt het dan om wederom een nieuwe groep CDD analisten op te leiden en achter de computer te zetten teneinde dossiers en transacties van (potentiële) klanten te controleren?
Is het mogelijk om vanuit een ander perspectief te kijken naar wat er nu gebeurt? Kunnen we ons zelf niet eens vragen stellen over wat de juiste aanpak zou zijn om het echte probleem aan de wortels op te lossen? Bestrijden we nu symptomen of het eigenlijke probleem?
Pakken we het probleem wel bij de wortel aan?
Witwassen van geld is, zoals voor de meeste lezers wel bekend, het verhullen van de illegale oorsprong van geld. Daarbij worden de stadia van plaatsing, versluiering en integratie onderscheiden. Het doel ervan is dit geld uiteindelijk te besteden alsof het van legale herkomst is. Bestedingsdoelen genoeg: dure auto’s, excentrieke appartementen, exclusieve horloges, noem maar op. In Nederland is het zo dat het gronddelict van witwassen niet bewezen hoeft te worden. Dat betekent dat voor strafbaarheid niet is vereist dat nauwkeurig moet kunnen worden aangeduid uit welk misdrijf het geld afkomstig is en ook niet waar en door wie dat misdrijf is begaan.
Dit laat onverlet dat de activiteit van witwassen altijd begint met een som geld die is verkregen uit enig strafbaar feit. Met andere woorden: als we die strafbare feiten aanpakken, dan zou er ook minder geld witgewassen hoeven worden. Om het probleem bij de wortel aan te pakken moeten we op zoek naar de grondoorzaken ervan. Het opvolgen van meldingen van ongebruikelijke transacties helpt om mogelijke daders te pakken te krijgen. Echter is het voor mij de vraag of er niet te veel op het adagium ‘volgen van de financiële draad tot de strafbare daad’ wordt vertrouwd. Zouden we naast deze activiteiten ook niet veel meer moeten investeren in het aanpakken van het probleem bij de wortel? Het criminele gedrag zelf?
Wat zouden we anders, beter, meer of minder moeten doen?
Zijn er wellicht andere (aanvullende) benaderingen te definiëren om de criminele activiteiten in te perken? Ideeën hierover zijn meer dan welkom. Onderstaand beschrijf ik een aantal mogelijkheden. Ik besef terdege dat deze niet per se nieuw of baanbrekend zijn. Ook zijn er op diverse terreinen al initiatieven ontplooid.
Wat zijn jouw ideeën?
Heb je als lezer van deze blog een goed idee om witwasbestrijding en/of de onderliggende criminaliteit aan te pakken die radicaal verschilt met de huidige aanpak? Ik nodig je van harte uit deze te delen. Op basis van alle inhoudelijke reacties op deze blog zou ik graag een volgend blog willen schrijven, zodat we echt iets kunnen veranderen met elkaar in het maatschappelijk belang. “Een goed idee begint vaak met een droom”
Deze blog is tot stand gekomen in goede samenwerking met Marcus Wagemakers en Musa Elmas.