Wijziging BW leidt tot principe verbod op uitvoeren nevenfuncties

Afbeelding Wijziging BW leidt tot principe verbod op uitvoeren nevenfuncties

In 2022 moet Nederland de Richtlijn (EU) 2019/1152 Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden hebben geïmplementeerd hebben. De Richtlijn heeft tot doel de arbeidsvoorwaarden te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en gelijktijdig te zorgen voor aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. Daarnaast bevat de Richtlijn minimumvereisten voor arbeidsvoorwaarden en enkele maatregelen ter bescherming van de werknemer. Eén van de minimumvereisten voor arbeidsvoorwaarden ziet op het hebben van een nevenfunctie.

De Richtlijn impliceert namelijk dat het verbod op nevenfuncties niet meer mag. Vanuit complianceperspectief alle reden om dit nieuwe verbod nader te verkennen.

Er komt een nieuw artikel in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit nieuwe artikel 7:653a BW stelt dat het in beginsel niet is toegestaan om nevenwerkzaamheden te verbieden tijdens het dienstverband. Oftewel: een werkgever mag een werknemer niet verbieden buiten zijn werktijden voor andere werkgevers te gaan werken. Daar komt nog bij dat een werkgever een werknemer, die  wel een nevenfunctie uitoefent, niet nadelig mag behandelen.

Volgens de Richtlijn mogen lidstaten wel voorwaarden stellen wanneer het gaat om objectieve redenen. Genoemde voorbeelden zijn de bescherming van de gezondheid  (op grond van de Arbeidstijdenwet), de bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, de integriteit van overheidsdiensten of het voorkomen van belangenverstrengeling.

Deze zogenaamde objectieve rechtvaardigingsgronden moet de werkgever dan wel goed – schriftelijk – motiveren. En, pas achteraf kan worden getoetst of deze rechtvaardiging er is.

Heb je op dit moment in je gedragscode of regeling belangenverstrengeling opgenomen dat een nevenfunctie niet in alle gevallen mag? Check dan of binnen je organisatie op dit moment al voldoende wordt gemotiveerd en vastgelegd waarom bepaalde nevenfuncties niet geaccepteerd mogen worden.

Heb je vragen over dit nieuwe verbod of over nevenfunctiebeleid? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je op weg.

Auteur

Afbeelding

Hetty van Rooij

senior compliance officer en compliance adviseur