Op dinsdag 5 april 2022 is mevrouw Mariëtte Hamer gestart als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl). Met de aanstelling van Mariëtte Hamer als regeringscommissaris hoopt het kabinet een doorbraak te forceren in de nationale aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld. Onder regie van de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), de heer Dijkgraaf, en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), mevrouw Van Gennip, wordt een Nationaal Actieplan opgesteld. De regeringscommissaris zal als aanjager en boegbeeld het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan.
In de kamerbrief van 8 februari 2022 (Kamerbrief) heeft de minister van SZW al een inkijk gegeven in de actiepunten die (hopelijk) spoedig ook op de agenda van de regeringscommissaris staan als aanjager van het kabinet. Eén van de actiepunten die de minister van SZW heeft benoemd, is het onderzoeken op welke wijze het beleid rondom psychosociale arbeidsbelasting (waaronder ongewenst gedrag) effectiever gemaakt kan worden. Ook moet de wijze waarop werkgevers invulling geven aan de daaruit voortvloeiende verplichtingen minder vrijblijvend worden. Het initiatiefwetsvoorstel met betrekking tot het verplichtstellen van de vertrouwenspersoon (nieuwsbericht m.b.t. verplichtstelling VP) wordt hierin ook meegenomen. Daarnaast zou de minister van SZW het ratificatieproces van het ILO-verdrag betreffende geweld en intimidatie (ILO-verdrag) in gang willen zetten.
Nederland heeft reeds in juni 2019 ingestemd met het verdrag, maar tot op heden heeft het kabinet het verdrag nog niet geratificeerd. Wijzigingen van de Arbowet, zoals het verplichtstellen van een klachtenprocedure en klachtenregeling (ongewenste omgangsvormen,) zijn hierdoor tot op heden uitgebleven. Helaas, want met een goede (interne) klachtenprocedure en juiste inbedding hiervan binnen de organisatie is iedereen gebaat en kunnen eventuele vervelende juridische consequenties verder worden voorkomen.
Zal met de komst van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld het ratificatieproces van het ILO-verdrag worden bespoedigd? En zal de aanjaagrol ook invloed hebben op een spoedige en positieve voortgang van het wetsvoorstel tot verplichtstelling van de vertrouwenspersoon? We zullen dit moeten afwachten. In de tussentijd wil ik werkgevers oproepen om niet af te wachten, maar zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het creëren van een veilige cultuur op de werkvloer.
Eén van de maatregelen die werkgevers hiervoor kunnen inzetten, is het inrichten van beleid rondom ongewenst gedrag. Een duidelijke en goed vindbare gedragscode, regeling ongewenst gedrag en een klachtenprocedure kunnen bijdragen aan het creëren van een veilige en prettige werkomgeving binnen de organisatie. Mocht u advies nodig hebben bij het opstellen en implementeren van beleid rondom ongewenst gedrag of uw huidige regelingen willen laten beoordelen dan helpen wij u graag.