Wat is het goede om te doen?

Afbeelding Wat is het goede om te doen?

In deze tijden van corona en verregaande maatregelen om de pandemie te bestrijden rijst bij velen de vraag wat nu het beste is om te doen. Vragen als: “Moeten we de scholen wel sluiten?”, “Wie mag vooraan staan in de rij voor vaccinatie?” komen regelmatig naar voren in de media en lokken allerlei verschillende reacties uit. Zoveel mensen, zoveel meningen. 

We gaan ook allemaal anders om met de druk die we nu ervaren op ons leven. Sleep je jezelf van positief bericht naar positief bericht in de dagelijkse stroom aan media-uitingen? Of kenmerkt jouw houding en gedrag zich meer door de gedachte die de Stoïcijnen aanhingen: “Laten we er maar van uit gaan dat we te maken krijgen met tegenslag en ons daarop voorbereiden” en “Kijk vooral waar je wel invloed op kunt hebben in plaats van de zaken die gewoon gebeuren”.  

We hopen natuurlijk allemaal dat de pandemie zo snel mogelijk onder controle is. Tegelijkertijd vormen deze tijden een enorm interessante periode in termen van compliance. We hebben immers te maken met een enorm risico voor onze samenleving en die risico’s proberen we met allerhande maatregelen (bijvoorbeeld regels) te beheersen. De vraag die telkens weer vanaf het prille begin wordt gesteld gaat met name over ons gedrag in relatie tot de geldende regels. In welke mate zorgen we nu voor regels die toepasbaar, realistisch en vooraf effectief zijn? En vervolgens: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich ook daadwerkelijk aan deze regels houden? Is dreigen met handhaving, boetes en aantekeningen op je strafblad voldoende? Of moeten we een slag dieper? 

Dit zijn precies de vragen die ondernemingen zich tegenwoordig ook in toenemende mate stellen. Hoe kunnen we de risico’s, die nu eenmaal verbonden zijn aan het voeren van een bedrijf, zo goed mogelijk beheersen? Wat zeggen, naast financiële en operationele risico’s, integriteitsrisico’s ons? Welke rol spelen wet- en regelgeving in het beantwoorden van dit soort vragen?  

Als compliance officer ben je binnen een organisatie de aangewezen persoon om vragen zoals hierboven beschreven te stellen. Om deze functie effectief te kunnen uitvoeren moet je thuis zijn in verschillende kennisgebieden. Zo komt uit dit korte blog al naar voren dat je te maken hebt met vraagstukken die een juridische, ethische, bedrijfskundige en integere blik vergen. Daar bovenop komt ook nog eens het besef dat niet alleen kennis, maar zeker ook vaardigheden bij effectieve compliance officers een doorslaggevende rol spelen. 

Compliance officers kom je tegenwoordig in allerlei verschillende functies tegen. Denk maar eens aan de compliance monitoring officer, de CDD analist en de compliance & ethics manager. Velen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom is met name voor de mensen die nog niet of nog maar net actief zijn in het vakgebied de vraag: “Hoe maak je nu een goede start?” en “Hoe kun je eens ‘proeven’ aan het vak van compliance officer?” Daarom nemen we jou als geïnteresseerde deelnemer graag op een laagdrempelige, uitdagende en interactieve manier mee in de wereld van compliance tijdens onze eendaagse Introductie Compliance , er zijn nog enkele plekken beschikbaar op 20 mei 2021. Een tweede sessie is gepland op 16 september 2021

Ook geïnteresseerd? Meld je dan snel aan! 

Auteur

Afbeelding

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur