Op 8 september publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) het rapport ‘Van herstel naar balans’. In een interview met DNB-toezichthouder Loes Wenink van 9 september komt naar voren dat DNB inzet op meer focus op hoog-risico klanten. Is dit een open deur of een welkome interventie van DNB waar financiële instellingen echt wat aan hebben?
Tijdens het Nationaal Anti-witwascongres (NAWC) van 14 juni 2022 (zie hier het verslag) werd al wel duidelijk dat DNB pleit voor een meer risicogerichte aanpak van het witwasprobleem. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek ook die dag. Diverse deelnemers hadden toch nog wat vragen tijdens de presentatie van DNB’ers Lisanne Veldhuis en Richard Hoff. Desgevraagd gaven Lisanne en Richard aan veel op te kunnen schieten met de inzichten die zij naar aanleiding van hun presentatie opdeden.
En nu dus dit rapport. Iets dergelijks opschrijven is slechts de start van een beweging die moet leiden tot een meer effectieve en efficiënte inzet van middelen om het witwasprobleem aan te pakken. ‘The proof of the pudding is in the eating’, dus het gaat erom hoe dit stuk wordt ontvangen en daarna vertaald in de operatie. We zijn benieuwd of de nu door DNB gedeelde inzichten echt tot een verandering van beleid gaat leiden. Zo te lezen zal het aan DNB niet liggen. Naast een stevige kritische blik op de eigen toezichtspraktijk en de (neven-)effecten daarvan stelt DNB zelfs voor om de wet aan te passen. Zo is onder andere steun te lezen voor het voorstel om niet langer ongebruikelijke, maar alleen verdachte transacties te melden bij de FIU. Critici zullen wijzen op het feit dat de wet- en regelgeving gericht op het bestrijden van witwassen echter nog niet echt is gewijzigd met de publicatie van dit stuk. En dat DNB nog steeds staat opgesteld om toezicht te houden op de toepassing van deze wet- en regelgeving.
Desondanks zullen ook deze mensen moeten toegeven dat het een goed gemeende stap is waarbij de toezichthouder ook nog eens zeer concreet oproept tot een dialoog over de aanpak. Zoals uit het interview van 9 september blijkt nodigt DNB immers marktpartijen uit om in rondetafelbijeenkomsten de vraag te bespreken ‘wanneer goed goed genoeg is’. En dat geeft de burger toch moed zou je zeggen.