Transparency International lanceert richtlijnen voor effectief meldprogramma

Afbeelding Transparency International lanceert richtlijnen voor effectief meldprogramma

Cora Wielenga

Transparency International Nederland (TI-NL) heeft richtlijnen gepubliceerd aan de hand waarvan werkgevers een effectief meldprogramma kunnen inrichten. Aanleiding voor deze richtlijnen is de Wet bescherming klokkenluiders, welke op 18 februari 2023 in werking is getreden. In deze wet is opgenomen dat werkgevers een meldregeling moeten opstellen, maar is niet aangegeven hoe werkgevers dat kunnen doen. De richtlijnen van TI-NL komen daarbij goed van pas.

Goed startpunt

De richtlijnen van TI-NL voor een effectief meldprogramma vormen een goed startpunt voor werkgevers die nog niet begonnen zijn met de implementatie van de Wet bescherming klokkenluiders. Het is een handzaam document waarbij er doorgeklikt kan worden op termen die eventueel meer toelichting nodig hebben. Daarnaast waardeer ik het dat TI-NL benadrukt dat werkgevers meldingen van vermoedens van misstanden zouden kunnen zien als ‘gratis advies vanuit de werkvloer’. Een goede insteek wat mij betreft.

Kanttekeningen

In de richtlijnen is opgenomen dat werkgevers met gemiddeld 50 werknemers of meer verplicht zijn om aan de Wet bescherming klokkenluiders te voldoen. Dat klopt op zich, maar is niet volledig. Werkgevers in een aantal sectoren zijn al vanaf één medewerker of meer verplicht om aan de Wet bescherming klokkenluiders te voldoen. Dit betreft alle werkgevers die werkzaamheden verrichten op het gebied van financiële diensten, vervoer of milieu. Dit punt zou kunnen worden toegevoegd aan de richtlijnen.

Een lezer van de richtlijnen zou daarnaast de indruk kunnen krijgen dat organisaties verplicht zijn om (meerdere) meldpunt in te richten dat 24/7 beschikbaar is. In de richtlijnen staat namelijk vermeld: bied meerdere meldkanalen aan die 24/7 bereikbaar zijn. Dit is echter een advies, en geenszins een wettelijke verplichting.

Mijn laatste kanttekening: ik vind het een gemiste kans dat geen aandacht is gegeven aan het benoemen van het onafhankelijke meldpunt. Dit is een punt waar veel organisaties (en zelfs de minister) mee worstelt. Zie voor meer informatie hierover het artikel van mijn collega Adinda Lammens.

Vragen?

Heb je vragen over de Wet bescherming klokkenluiders en het inrichten van een goed en effectief implementatieprogramma, we staan je daarin graag bij. Neem gerust contact met mij op.

Daarnaast organiseren we verschillende opleidingen:

Bron: World Whistleblowers Day: Integrity School by TI-NL lanceert guidelines effectief meldprogramma (transparency.nl)