Sta ik wel in de juiste bak?

Afbeelding Sta ik wel in de juiste bak?

Cora Wielenga

Als je bij het lezen van deze titel direct aan je eigen familie denkt, dan heb je waarschijnlijk ook ‘De Fontein’ van Els van Steijn gelezen. En voor wie dit boek nog niet kent: in dit boek legt Els van Steijn aan de hand van de metafoor van een fontein uit hoe een familiesysteem werkt. Iedereen heeft in zijn of haar familiesysteem ‘een eigen plek’. In het boek De Fontein heet dit ‘een bak’.  En soms kan het zijn dat je niet ‘in de juiste bak staat’. Wanneer dat het geval is, geeft dat vaak gedoe in je leven. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld als kind op de plek tussen je ouders kwam te staan, omdat één van hen er niet helemaal kon zijn. Of dat je als kind boven je ouders bent gaan staan, zodat je voor hen kon zorgen, in plaats dat zij voor jou konden zorgen. Zo’n plek zorgt ervoor dat je talenten ontwikkelt, maar zo’n plek kost je ook wat.

Systemisch werk

Het boek van Els van Steijn gaat over ‘systemisch werk’ dat door met name Bert Hellinger vorm heeft gekregen. Het systemisch werk gaat ervan uit dat we allemaal deel uitmaken van groepen en dat we binnen die groepen én binnen onszelf gedreven worden door onbewuste patronen en dynamieken.

In het systemisch werk, zoom je als het ware uit zodat je het geheel kunt zien. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je op de verkeerde plek staat doordat er eerder in jouw familielijn iets heeft plaats gevonden waardoor jij op die andere plek (niet in je eigen bak) bent terecht gekomen. Dynamieken en patronen kun je inzichtelijk maken door een vraag in te brengen voor een familie-opstelling.

Familieopstelling

Met een familieopstelling wordt een ruimtelijk en visueel beeld van een systeem weergegeven. Dat gaat niet alleen over de mensen in een systeem. Het gaat vooral over de manier waarop onze families met bepaalde gebeurtenissen in hun leven zijn omgegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oorlog of een andere ramp. Of wanneer er iemand uit de familie is verstoten. Die manier van overleven van onze (voor)ouders is vaak de bron van patronen. En patronen worden vaak (onbewust) doorgegeven. Door het doen van een familieopstelling krijg je inzicht in de dynamieken en patronen, wat meestal helderheid verschaft over je eigen leven.

Organisatie-opstellingen

Systemisch kijken helpt niet alleen in families, maar ook in organisaties. Organisaties en teams zijn namelijk ook systemen. Wanneer er in een organisatie vraagstukken spelen waar je met het verstand geen oplossing voor kan bedenken, dan kan een organisatie-opstelling uitkomst bieden. Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Wat maakt dat er zo’n hardnekkige weerstand is?
  • Hoe komt het dat we met z’n allen vooruit willen, maar eigenlijk niet verder komen?
  • Wat maakt dat het ons niet lukt om bepaalde dossiers op orde te krijgen?
  • Hoe komt het dat mensen een angstcultuur ervaren?

Een organisatieopstelling is een ruimtelijke uitbeelding van de dynamieken in een organisatiesysteem of een team. Een organisatieopstelling brengt in kaart welke elementen en rollen van invloed zijn op dynamieken in het systeem. Door uit te zoomen naar grotere gehelen en ook naar de oorsprong en historie van een organisatie geeft de opstelling helderheid over wat bijvoorbeeld de weerstand in beeld probeert te brengen of waarom het maar niet lukt om een bepaald probleem op te lossen.

Heb je zelf een vraag?

Mocht je zelf nu tegen een (compliance-)vraagstuk aanlopen in je organisatie waarvan je vermoedt dat een opstelling je inzicht kan geven, dan is daar gelegenheid voor tijdens ons Nationaal Compliance Congres dat wij op 12 december organiseren. Tijdens dit congres begeleiden Barbara Hoogenboom en ik tijdens de workshopronde(s) een opstelling. Barbara is directeur van het Bert Hellinger Instituut in Nederland en een autoriteit op het gebied van systemisch werk. Daardoor is het werkelijk een unieke kans om als vraaginbrenger of representant mee te doen aan een organisatie-opstelling tijdens het congres.

Heb je vooraf vragen?

Wil je graag meer weten over systemisch werk in organisaties en hoe je als compliance officer daar baat bij kan hebben? Zie dan de website van het Bert Hellinger Instituut voor meer informatie over familieopstellingen of organisatieopstellingen. Ik kan je ook de podcast aanbevelen waarin Els van Steijn de principes van De Fontein uitlegt. Je kunt ook aan mij je vragen stellen.

Wil je je inschrijven voor het congres?

Op onze congrespagina vind je alle informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.