Afgelopen weken volgen de sanctieverordeningen elkaar snel op. Vanuit verschillende opdrachtgevers krijgen wij hier vragen over. Eigenlijk is het daarbij voor iedereen wel duidelijk dat er gemeld moet worden wanneer een klant of deelnemer (particulier of zakelijk) direct op de lijsten vermeld staat of UBO is bij een gesanctioneerde entiteit. Zowel AFM als DNB hebben hier duidelijke instructies voor op de website staan.
Ik heb echter ook een aantal opdrachtgevers (pensioenfondsen en verzekeraars) die hun vermogen en binnenkomende premies op diverse manieren beleggen. Voor hen is het duidelijk dat wanneer zij zelf investeringen (directe beleggingen) doen in partijen die op de sanctielijst komen, ze dit moeten melden bij de toezichthouder. Het wordt echter wat ingewikkelder wanneer er sprake is van een beleggingsmandaat wat is toegekend aan een vermogensbeheerder.
Bij navraag bij een aantal experts, DNB en uit een publicatie van de Pensioenfederatie blijkt dat hierbij de volgende uitgangspunten worden aangehouden:
Wanneer er sprake is van een vermogensbeheerovereenkomst is het zeker aan te raden bij de vermogensbeheerder uit te vragen of er in de portefeuille directe of indirecte beleggingen zijn in gesanctioneerde partijen. Je wil, mijn inziens, namelijk weten wat je in portefeuille hebt maar directe beleggingen in gesanctioneerde partijen moeten ook nog gemeld worden.
Meldingen sancties DNB: sancties@dnb.nl; meldformat
Circulaire pensioenfondsen: https://www.dnb.nl/media/g23b1w3t/naleving-sanctiewet-voor-pensioenfondsen.pdf
Aanvullende informatie Pensioenfederatie: https://www.pensioenfederatie.nl/website/themas/pensioenen-en-oekraine