Op 17 december zou de Wet bescherming klokkenluiders in werking moeten gaan treden. Met nog maar een week tot deze deadline, durf ik nu wel te stellen dat we die deadline niet gaan halen. Het wetsvoorstel moet namelijk nog door de Tweede en de Eerste Kamer worden behandeld. Op dit moment is nog geen datum bekend van de plenaire behandeling in de Tweede Kamer.
Hoewel resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst is het wellicht toch aardig om te kijken naar de tijd die de Kamers normaliter nodig hebben om een wetsvoorstel te behandelen. Als je kijkt naar de gemiddelde behandelduur van wetsvoorstellen in het vorig vergaderjaar, dan was dat voor de Tweede Kamer 216 dagen en voor de Eerste Kamer 81 dagen, tezamen 297 dagen.
De wetsvoorstellen die in zeer korte tijd door de Kamers werden behandeld en daarmee het gemiddelde naar beneden brachten waren vooral de wetten die met Corona te maken hadden. Ik schat in dat aan de Wet bescherming klokkenluiders niet eenzelfde spoedclassificatie wordt toegekend.
Wat is de verwachte inwerkingtredingsdatum?
Het wetsvoorstel ligt sinds 1 juni in de Tweede Kamer. Wanneer je uit zou gaan van de gemiddelde behandeltijd, zou het wetsvoorstel 25 maart 2022 gereed zijn. Het is alleen nogal een te grote gok om hierop te rekenen. Verstandiger is het, om de planning van de Tweede Kamer in de gaten te houden.
Wat betekent dit voor de voorbereidingen binnen je organisatie?
Betekent deze vertraging dat je als organisatie nu even niets hoeft voor te bereiden? Helaas is dat niet het geval. De wet kent straks een directe werking. Alleen organisaties met 50 tot 249 werknemers krijgen twee jaar uitstel voor het inrichten van het meld- en onderzoekspunt. Alle andere organisaties moeten dus direct voldoen aan alle bepalingen uit deze wet.
Concept regeling
Ik adviseer om alvast te starten met het opstellen van een concept van de meldingsregeling of klokkenluidersregeling. Je moet als organisatie op basis van de wet een aantal lastige keuzes maken. Als je daar pas mee begint als de wet al in werking is getreden, ben je logischerwijs te laat.
Welke wijzigingen zijn van belang?
We hebben de wijzigingen naar aanleiding van het wetsvoorstel èn de keuzes die je moet maken, voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor het overzicht.
Heb je nog vragen?
Op 3 februari organiseren we een online themamiddag over de gevolgen van deze wet. Loop je voor die tijd bij het opstellen van de nieuwe regeling ergens tegen aan? Aarzel niet om contact op te nemen. We zijn je graag van dienst.