Niels Arends
De Rabobank krijgt een boete van 26,6 miljoen euro vanwege geheime afspraken met Deutsche Bank over staatsobligaties. Volgens de Europese Commissie deelden de banken informatie en pasten hun prijzen aan, wat tegen de Europese concurrentieregels ingaat. Deutsche Bank ontsnapte aan een hogere boete omdat ze het kartel hebben gemeld. Dit is niet de eerste keer dat Rabobank in opspraak komt vanwege dergelijke praktijken. Eerder waren ze betrokken bij de Libor-zaak en betaalden ze een forse boete.
Geheime afspraken
Tussen 2006 en 2016 onderhielden handelaren van beide banken in Frankfurt en Londen stiekem contact via e-mails en chatrooms. Ze deelden vertrouwelijke informatie en maakten afspraken over het verder verhandelen van obligaties op de secundaire markt, de zogenaamde Euro-demonitated bonds en de Goverment guaranteed bonds. Dit omvatte het afstemmen van prijzen en handelsstrategieën, en zelfs het geven van onderlinge waarschuwingen wanneer tarieven te ver uiteenliepen. Deze werden daarna handmatig bijgesteld.
De obligatiemarkt
Obligaties zijn schuldbewijzen die een vastgesteld rentepercentage betalen. Ze stellen entiteiten in staat financiering op te halen in internationale financiële markten, die vervolgens worden aangehouden als investeringen of verhandeld als elk ander financieel instrument.
Deze schuldbewijzen worden eerst uitgegeven voor verkoop op de “primaire markt”, voornamelijk via veilingen of syndicaten. Vervolgens worden ze verhandeld tussen banken, makelaars en investeerders op de “secundaire markt”.
Europese concurrentieregels
De EU heeft strenge regels ter bescherming van vrije concurrentie. Onder deze regels zijn bepaalde praktijken verboden, zoals:
Als een organisatie de concurrentieregels van de EU overtreedt, loopt zij het risico om een boete opgelegd te krijgen tot wel 10% van de jaarlijkse wereldwijde omzet. In sommige EU-landen, waaronder Nederland, kunnen individuele managers van overtredende bedrijven ernstige straffen krijgen, inclusief gevangenisstraf.1 Deze regels zijn niet alleen van toepassing op bedrijven, maar op alle organisaties die betrokken zijn bij economische activiteiten (zoals handelsverenigingen, brancheorganisaties, etc.).
Hoger beroep
Rabobank heeft de mogelijkheid om de opgelegde boete aan te vechten bij de Europese rechter. Een woordvoerder heeft al aangegeven dat de bank dit zal overwegen.
Personen of bedrijven die rechtstreeks zijn getroffen door de obligatieafspraken kunnen op grond van richtlijn 2014/104/EU, ook wel de Antitrust schadevorderingen richtlijn, een schadevergoeding eisen om de geleden verliezen of extra kosten te dekken.