Omdenken in transactiemonitoring: help bluewashing de wereld uit

Afbeelding Omdenken in transactiemonitoring: help bluewashing de wereld uit

n het boek over Purpose van Paul Stamsnijder kwam ik de laatst nog eens weer de term ‘greenwashing’ tegen. Het betekent zoveel als dat bedrijven roeptoeteren dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen, puur vanuit de gedachte er veel omzet mee te kunnen draaien. Maar eigenlijk staan deze bedrijven vaak niet achter het idee, waardoor het nogal eens niet oprecht overkomt.

Als ik kijk naar de grote financiële instellingen in Nederland dan krijg ik af en toe ook het gevoel dat er iets wordt gewassen. En dan doel ik in dit geval niet alleen op criminele geldstromen. Er wordt uit alle macht geroeptoeterd dat het CDD/AML proces nu echt onder controle is. Terwijl toch eigenlijk keer op keer blijkt dat dat niet voldoende het geval is, ondanks het harde werk van zoveel mensen. Het werd namelijk tien jaar geleden ook beweerd en toch bleek ook recent nog dat het in het geheel niet onder controle is. Vanuit het idee dat de kleur blauw staat voor beheersing en controle geef ik dit gedrag de term ‘bluewashing’ mee.

Wat kunnen we doen tegen bluewashing? Traditionele manieren van transactiemonitoring zouden wel eens onvoldoende effectief kunnen zijn tegen de steeds weer veranderende modus operandi van witwassende criminelen. Misschien moeten we eens omdenken. En toen las ik de white paper van Slimmer.AI.

In het white paper, dat op vrijdag 15 mei werd gepubliceerd, schetst deze onderneming een beeld dat aardig overeen komt met hetgeen ik in dit artikel beschrijf. Een voortdurend kat-en-muis-spel, waarbij de financiële sector als poortwachter van het financiële stelsel telkens weer achter het net vist. Wat nu als de vis die je probeert te vangen eigenlijk in een andere oceaan zwemt? zo vragen de auteurs zich af. Goed punt. Maar hoe zou je daar achter kunnen komen?

Met de toepassing van kunstmatige intelligentie en machine learning betogen de auteurs het aantal false positives drastisch naar beneden te kunnen brengen. Hierdoor komen de AML professionals van financiële instellingen weer toe aan waar ze eigenlijk voor gekomen zijn: het interpreteren van geldstromen waarvan de kans ook echt groter is dat er iets mee aan de hand is. Het is voor niemand bevredigend te moeten vaststellen dat meer dan 90% van het aantal alerts eigenlijk false positives zijn.

Ik beveel het lezen van de white paper van harte aan. Zeer benieuwd ben ik naar de resultaten van de inzet van deze nieuwe technieken, zodat we in de oorlog tegen witwassen meer slagen kunnen gaan winnen. Het is al lastig genoeg om whitewashing de wereld uit te helpen, laten we daarom niet zorgen dat bluewashing daar nog eens bij komt als ‘here to stay’. Laten we elkaar niet voor de gek blijven houden.

Auteur

Afbeelding

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur