Ruud van der Mast
Op 22 april heeft DNB een rapport uitgebracht over het integriteitstoezicht: Integriteitstoezicht in Beeld 2024-2025 (IIB). Het is een nieuwe jaarlijkse publicatie waarin DNB bevindingen en inzichten deelt uit het integriteitstoezicht.
Het IIB vervangt de traditionele sectorbrieven; deze eerste is met name gebaseerd op de integriteitsrisico rapportage (IRAP) en eigen toezichtonderzoeken door DNB in de periode juli 2022 – december 2023.
Daarbij leunt IIB op de fundamenten van eerdere publicaties zoals “Van herstel naar balans”, “Toezicht in Beeld” en “Visie op Toezicht 2021-2024”. Het doel is om een geïntegreerd overzicht te bieden van de toezichtactiviteiten en de inzichten hieruit over verschillende sectoren heen te delen. Hiermee wil DNB onder toezicht staande instellingen ondersteunen bij hun voortdurende inspanningen om integriteitsrisico’s te beheersen en de naleving van wet- en regelgeving bevorderen.
DNB heeft met dit rapport een goed toegankelijke vorm gevonden, die voor alle sectoren de belangrijkste topics behandelt, terugkijkend naar de onderzoeksresultaten en vooruitkijkend naar de toezicht onderwerpen.
Verzekeraars
Het rapport beschrijft welke integriteitsthema’s hoog op de agenda staan bij DNB. Uiteraard zijn witwassen, sanctiescreening en dergelijke belangrijk, maar in hoeverre heeft dat op de verzekeringssector betrekking? Als je bovengenoemde DNB publicaties achter elkaar zet dan zijn de rode draden direct zichtbaar. In deze bijdrage willen we verzekeraars een overzicht geven van de bevindingen en speerpunten van het integriteitstoezicht op verzekeraars door DNB, zoals die in de hiervoor genoemde DNB-uitingen zijn opgenomen.
Van herstel naar balans
De publicatie Van herstel naar balans beschrijft vooral de denkrichting van DNB dat beheersing en toezicht risico-gebaseerd moeten plaatsvinden. Voor verzekeraars betekent dit dat bestuurders vooraf al goed moeten nadenken over de onderwerpen en onzekerheden die echt aandacht vragen van het bestuur. Het soort product bepaalt welke maatregelen van toepassing zijn. Schadeverzekeraars vallen bijvoorbeeld niet onder de Wwft maar moeten wel voldoen aan de regels van integere bedrijfsvoering. Levensverzekeraars vallen onder de scope van beide.
‘DNB ziet erop toe dat instellingen hun aanpak op orde hebben om financieel-economische criminaliteit te voorkomen en te bestrijden.’ Hoewel deze DNB publicatie vooral gericht is op banken, is het voor verzekeraars zeker zinvol om een keer door deze publicatie heen te gaan om scherp te krijgen met welk doel zij hun middelen inzetten. Maar ook om duidelijk te krijgen wat zij bijvoorbeeld van hun bankrelatie mogen verwachten.
Visie op toezicht 2021-2024
In hun Visie op Toezicht benoemt DNB 3 speerpunten. Onderstaand worden deze toegelicht voor de verzekeraar:
Toezicht in Beeld 2023
In dit visiedocument geeft DNB in één pagina weer waar zij met betrekking tot de verzekeringssector hun toezicht focus heeft gelegd. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gevolgen van inflatie en de impact van rentestijgingen. Ook cyberweerbaarheid door verzekeraars en in de keten is een belangrijk aandachtspunt.
Vervolgens wordt duurzaamheid genoemd. DNB wil in 2024 per instelling een ESG-risicobeeld vormen op basis van een self assessment en de (beleggings)data. Hieraan zal risicogebaseerd opvolging worden gegeven.
Ook zal aandacht uitgaan naar de implementatie van DORA, de digitale operationele weerbaarheid tegen cyberaanvallen.
Tenslotte zal DNB potentiële kwetsbaarheden onderzoeken op het vlak van het gebruik van kunstmatige intelligentie en de risico’s in vastgoed- en hypotheekportefeuilles. De impact van de Wtp op verzekeraars is een ander aandachtsgebied
Integriteitstoezicht in Beeld 2024-2025 (IIB)
In het nieuwe IIB beschrijft DNB de financiële sector, en meer specifiek voor verzekeraars zijn bij de tussen juli 2022 en december 2023 onderzochte verzekeraars de volgende zaken geconstateerd:
Vragen hierover? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!