Nieuw wetsvoorstel Gedragscode Ongewenst Gedrag

4 maart 2025
Afbeelding Nieuw wetsvoorstel Gedragscode Ongewenst Gedrag

Werkgevers zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet al verplicht om beleid te voeren ter voorkoming van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder ongewenst gedrag valt. Momenteelmogen zij zelf bepalen welke maatregelen zij treffen. Het wetsvoorstel Gedragscode Ongewenst Gedrag (concept regeling & memorie van toelichting)  introduceert een verplichting voor werkgevers om een gedragscode op te stellen tegen ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie. Hiermee wordt deels invulling gegeven aan de maatregelen die werkgevers moeten treffen. Dit wetsvoorstel komt voort uit het Nationaal Actieprogramma Aanpak Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld en is bedoeld om een veilige werkomgeving te waarborgen, werknemers beter te beschermen en werkgevers te ondersteunen in hun verantwoordelijkheid.

De belangrijkste wijzigingen

  1. Verplichte gedragscode
    Alle werkgevers moeten een schriftelijke gedragscode invoeren waarin expliciet wordt omschreven wat onder ongewenst gedrag valt. De gedragscode moet concrete voorbeelden, sancties en beschikbare hulpopties voor slachtoffers bevatten.
  2. Verplichte voorlichting en bewustwording
    Werkgevers worden verplicht om werknemers actief te informeren over de gedragscode en regelmatig voorlichting te geven over het herkennen en melden van ongewenst gedrag.
  3. Medezeggenschap van werknemers
    De ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) krijgt instemmingsrecht bij het opstellen en wijzigen van de gedragscode.
  4. Strengere handhaving en sancties
    De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt de bevoegdheid om de naleving te controleren. Werkgevers die geen gedragscode hebben of deze niet naleven, kunnen sancties opgelegd krijgen.
  5. Uitzondering voor kleine bedrijven
    Werkgevers met minder dan 10 werknemers zijn vrijgesteld van de verplichting tot het opstellen van een gedragscode.

Wanneer gaat de wet in?

Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft het wetsvoorstel op 18 februari 2025 opengesteld voor internetconsultatie. Tot en met 23 maart 2025 kan worden gereageerd (Internetconsultatie), wat wij ook zeker zullen doen. Na de consultatie wordt het wetsvoorstel, mogelijk met aanpassingen, ingediend bij de Tweede Kamer en vervolgens naar de Eerste Kamer gestuurd. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 juli 2026. Werkgevers krijgen een overgangsperiode om hun gedragscode op te stellen of aan te passen.

Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen rondom dit wetsvoorstel.

Wil je alvast advies over het opstellen of aanpassen van een gedragscode m.b.t. (on)gewenst gedrag? Neem dan contact op met Adinda Lammens.

Auteur

Afbeelding Nieuw wetsvoorstel Gedragscode Ongewenst Gedrag

Adinda Lammens

senior compliance officer, adviseur en externe vertrouwenspersoon