Het is de verwachting dat eind dit jaar de Wet bescherming klokkenluiders in werking treedt. In aanloop van de inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders heeft het ministerie BZK een website gelanceerd om werkgevers goed te kunnen voorbereiden op de gevolgen van deze wet. Op deze website wordt kort, bondig en helder uitgelegd wat de gevolgen zijn van de Wet bescherming klokkenluiders. Je kunt je ook abonneren op een nieuwsbrief zodat je op de hoogte wordt gehouden van ontwikkelingen.
Achtergrond Wet bescherming klokkenluiders
Het wetsvoorstel strekt tot implementatie van de richtlijn (EU) 2019/1937 inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden. De gedachte achter de bescherming van melders van inbreuken op het Unierecht is dat meldingen van inbreuken op het Unierecht de handhaving daarvan bevorderen. Deze richtlijn is op 7 december 2019 in werking getreden en moet op 17 december 2021 in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. Daarnaast zijn in het wetsvoorstel enige wijzigingen in de Wet Huis voor klokkenluiders aangebracht.
Reikwijdte van de richtlijn
De Richtlijn, en zo ook het wetsvoorstel, is van toepassing op private ondernemingen met gemiddeld meer dan vijftig personen werkzaam en op alle entiteiten in de publieke sector. De Richtlijn is van toepassing op alle personen die in het kader van hun werkzaamheden in aanraking zijn gekomen met inbreuken op het Unierecht en door het melden van deze inbreuken benadeeld kunnen worden. Wanneer er geen machtsongelijkheid is, is er geen bescherming nodig, zo is de gedachte. Concreet betekent dit dat de Richtlijn van toepassing is op interne en externe werknemers, commissarissen, stagiaires, vrijwilligers, adviseurs, leveranciers, (onder)aannemers en aandeelhouders.
Veilige werkomgeving
Doordat het op grond van het nieuwe wetsvoorstel is toegestaan om als melder sneller extern te melden is het belang van een veilige werkomgeving nog belangrijker geworden. Je wilt immers als organisatie graag de mogelijkheid krijgen om zelf vermoedens van misstanden en inbreuken op het unierecht te onderzoeken en te verhelpen.
Meer informatie nodig?
Wij adviseren organisaties hoe ze een veilige meldprocedure kunnen inrichten. Heb je vragen over de gevolgen van deze wet voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Cora Wielenga.