Mind your step

10 maart 2025
Afbeelding Mind your step

Op LinkedIn zag ik een post van Dr. Alauddin Ahmed met een filmpje waarin een moeder haar man enthousiast begroet bij thuiskomst. Hun kinderen zien dit elke dag en nemen dat gedrag vanzelf over. Dr. Ahmed legt uit waarom herhaling zo krachtig is. Volgens hem onderschatten we als professionals vaak de invloed van kleine, terugkerende handelingen op onze organisaties. 

Dat deed me meteen denken aan dat bekende stemmetje op Schiphol: “Mind your step.” Elke keer weer, bij elke rolband, bij op- en afstappen. En geef maar toe: nu je dit leest, hoor je het in je hoofd. Ik zelfs als ik in een winkelcentrum op een roltrap stap! Wat een kracht zit er in zo’n simpele boodschap. Iedereen die ooit via Schiphol heeft gevlogen, kent het. Drie woorden, maar zó effectief. En eerlijk? Ik heb nog nooit iemand zien struikelen; het werkt dus echt! 

Mind your compliance 

Maar hoe zit dat met ons, compliance officers? Hebben wij ook zo’n krachtige en herkenbare boodschap? Een boodschap die de eerste lijn telkens herinnert aan het belang van compliance? Iets waardoor ze nooit ‘struikelen’? 

Was het maar zo simpel. Helaas ken ik geen voorbeelden van zo’n ingebakken compliance-mantra. Maar als ik dit filmpje zie, de post lees en denk aan “Mind your step,” word ik toch een beetje jaloers. Hoe mooi zou het zijn als de business net zo vanzelfsprekend aan compliance denkt? 

Maar wacht eens, moet ik dit als compliance officer eigenlijk wel willen? Zou het niet juist de business zelf moeten zijn die hier verantwoordelijkheid voor neemt? Ligt het niet bij hen om met herhaling en gewenst gedrag de cultuur te beïnvloeden? 

Mind your business 

Ik moet mezelf hier inderdaad terugfluiten. Dit is niet iets wat wij als compliance officers moeten willen; het moet juist uit de business zelf komen. Onze rol? De eerste lijn helpen om compliance op een natuurlijke manier in te bedden in hun manier van werken. 

En nee, dat hoeft niet per se een dagelijkse mantra te zijn zoals op Schiphol. En een teamleider hoeft zijn medewerkers ook niet elke dag uitbundig te begroeten. Maar een herkenbaar en herhaald signaal kan wél helpen om gewenst gedrag te versterken. 

Ik had ooit een directeur die bij alles vroeg: “Kan het niet goedkoper?” Eerst irritant, maar na een tijdje werd het een tweede natuur. Twintig jaar later merk ik nog steeds hoe dat mijn manier van denken heeft beïnvloed. 

Zo werkt herhaling dus. En misschien is dat precies wat we in compliance nodig hebben. 

Mind your mantra 

Ik heb met AI gezocht naar mantra’s over compliance en integriteit. Een paar voorbeelden voor een financiële instelling: 

  • Voorkomen is winst 
  • Integer is zeker 
  • Vertrouwen is kapitaal 

Voor een productieonderneming kwamen bijvoorbeeld naar voren: 

  • Fouten? Zeg het 
  • Veiligheid boven alles 
  • Geen shortcuts, geen risico 

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het gaat mij om de essentie. Met enige creativiteit en de zoekkracht van AI is in ieder geval genoeg inspiratie te vinden om een pakkende kreet te bedenken. 

Mind your compliance 

Met in gedachten de kracht van herhaling en dat irritante stemmetje ‘mind your step’ denk ik dat een pakkende kreet een mooie kapstok kan vormen voor onze communicatie naar de business en ook voor communicatie binnen de business. Met zo’n kapstok ontstaat een herkenbaarheid in je communicatie, waarbij je steeds een ander/nieuw aspect of onderdeel kunt belichten en automatisch ook teruggrijpt op eerdere signalen, berichten of bijeenkomsten. De rode draad zorgt voor herkenbaarheid en voor herhaling. Zoals ik zelf de wet van Maier (E=K*A) steeds terug laat komen in mijn blogs, om het belang te benadrukken van de acceptatie van de boodschap. Het is niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. 

Ik zie dat wel zitten, zo’n kapstok. Zelf bedacht: 

  • Integriteit is het goede doen, ook als er niemand kijkt. Wat betekent dat voor ons klantonderzoek? 
  • Integriteit is het goede doen, ook als er niemand kijkt. Wat betekent dat voor onze transactiemonitoring? 
  • Integriteit is het goede doen, ook als er niemand kijkt. Wat betekent dat voor ons inkoopproces? 

Heb jij een terugkerende tekst die je als kapstok gebruikt voor jouw adviezen, tips en dergelijke? En wil je die delen? Neem contact met me op en dan kijken we hoe we anderen hiermee kunnen helpen! 

Auteur

Afbeelding Mind your step

Peter Westdijk

senior compliance en privacy officer