Loon na(ar) werken?

13 mei 2025
Afbeelding Loon na(ar) werken?

Eens in de zoveel tijd staat er in de krant dat een topman of topvrouw bij een grote organisatie een onevenredig grote beloning krijgt of gaat krijgen. Op het moment van schrijven staan de kranten vol met het topsalaris van de topvrouw van de NOS. Dit voelt natuurlijk niet goed, maar wanneer is het wel evenredig en passend?

Vanuit een pensioenfonds hebben wij de vraag gekregen wat een passende beloning kan of moet zijn voor een bestuursfunctie. Naar aanleiding hiervan hebben wij gekeken naar de benchmark en wet- en regelgeving voor pensioenfondsen. Daarnaast hebben wij een klein onderzoek gedaan naar hoe andere pensioenfondsen dit doen.

Bestuursleden van pensioenfondsen hebben vele taken en een grote verantwoordelijkheid. Hier tegenover staat (als het goed is) een passende vergoeding. Het kan echter zo zijn dat het bestuur besluit dat het bestuur, eventueel met inspraak van het verantwoordingsorgaan of Raad van Toezicht, een extra beloning krijgt. Bijvoorbeeld een variabele beloning of een prestatie gerelateerde beloning. Hoe gaan pensioenfondsen hier mee om en waar hangt een beloning van af?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebben wij zelf een klein onderzoek hiernaar gedaan. Voordat we hierop ingaan hebben we gekeken of er bepaalde richtlijnen bestaan voor beloningen.

De Code Pensioenfondsen bevat principes voor goed pensioenfondsbestuur. Hoewel de Code zelf geen juridische status heeft, zijn pensioenfondsen op grond van artikel 33 van de Pensioenwet en artikel 11 van het bijbehorende uitvoeringsbesluit wettelijk verplicht om te rapporteren over de naleving ervan. De Code Pensioenfondsen is opgesteld door de Pensioenfederatie en de Stichting van de Arbeid. De meest recente versie van de Code Pensioenfondsen is op 1 januari 2024 in werking getreden. Over beloningen wordt onder andere het volgende gezegd:

  • Het pensioenfonds voert een beheerst en duurzaam beloningsbeleid.
  • De beloningen staan in redelijke verhouding tot verantwoordelijkheid, functie-eisen en tijdsbeslag.
  • Bestuur is terughoudend als het gaat om prestatie gerelateerde beloningen. Prestatie gerelateerde beloningen zijn niet hoger dan 20 procent van de vaste beloning en zijn niet gerelateerd aan de financiële resultaten van het pensioenfonds.

Pensioenfondsen moeten zorgen voor een beheerste en integere bedrijfsvoering. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt hier toezicht op. Een beloningsbeleid valt hier zeker onder, want een torenhoge beloning die niet in verhouding staat met de verrichte werkzaamheden is natuurlijk niet integer.

Ook heb je de WNT: Wet normering topinkomens. Dit geldt niet voor pensioenfondsen, maar kan wel gebruikt worden als benchmark. Uit ervaring blijkt ook dat pensioenfondsen dit doen. De WNT noemt een algemene bezoldiging van € 246.000 voor 2025.

Voor het onderzoek hebben we het beloningsbeleid van negen willekeurige pensioenfondsen bekeken om een idee te krijgen hoe er met dit vraagstuk wordt omgegaan. De resultaten worden hieronder besproken.

Drie van de negen pensioenfondsen hebben in het beloningsbeleid staan dat per definitie geen plaats is voor variabele of prestatie gerelateerde beloningen. Twee andere pensioenfondsen kennen geen prestatie gerelateerde beloning toe, maar wel een variabele beloning. De pensioenfondsen geven aan dat de beloning afhankelijk is van de gedragen verantwoordelijkheid, aan de functie gestelde eisen en werkzaamheden en het tijdsbeslag.

De overige vier pensioenfondsen kennen wel een variabele of een prestatie gerelateerde beloning toe. Bij deze pensioenfondsen komen de volgende factoren allemaal terug in het beleid: de beloning staat in een redelijke verhouding tot de te dragen verantwoordelijkheid, aan de functie gestelde eisen en het tijdsbeslag.

Op basis van dit kleine onderzoekje kunnen we stellen dat de meningen verdeeld zijn over variabele en prestatie gerelateerde beloningen. Per pensioenfonds verschilt het natuurlijk wat passend is en wat niet. Er blijven echter wel een paar ethische vragen over: wat doe je met indexatie en wat doe je met inflatie? Ga je (meteen) mee met beloningen als de WNT wordt verhoogd? En wat als de resultaten tegenvallen, compenseer je alleen de bestuursleden of ook de deelnemers? Dit zijn lastige vragen waar niet meteen een antwoord op is. Het is van belang dat hierover nagedacht blijft worden en pensioenfondsen openstaan voor constructieve discussies.

Hopelijk hebben we met deze blog wat inzicht kunnen geven en stof om over na te denken als het gaat om beloningen in de pensioenfondsensector.

 

Auteur

Afbeelding Loon na(ar) werken?

Jolijn Bensink

junior compliance officer