Ik ken een aantal echte ondernemers. Hart voor de zaak, altijd bezig met de ‘next step’ van hun onderneming. Niet al te veel praten, maar vooral doen en aanpakken. Pragmatische doorzetters. Eén van deze doorzetters werd laatst geconfronteerd met aanvullende wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving waar hij en met name zijn onderneming, aan moest gaan voldoen. Reden was de groei van zijn bedrijf. Volgens zijn perspectief werd hij hiermee gestraft voor zijn succes.
Ik zie wel wat de achtergrond is van deze redenatie. Want: “Het is tot nu toe toch allemaal goed gegaan? Het business model bewijst zich elke dag weer als succesvol. Waarom zou ik nu ineens aan aanvullende eisen moeten voldoen? Laat me toch gewoon met rust!”
Neem je verantwoordelijkheid
‘Hoge bomen vangen veel wind’ en ‘noblesse oblige’ spelen hier een rol. Als je eenmaal een bepaalde omvang, functie of status hebt bereikt in de maatschappij, dan brengt dit verantwoordelijkheden met zich mee. En het nemen van deze verantwoordelijkheden wordt nu eenmaal geregeld in wetten in dit land. Zeker als het gaat om een onderneming in de financiële sector, waar nog altijd wordt gewerkt aan het herstel van het zo noodzakelijke vertrouwen.
In plaats van je te verzetten tegen deze verantwoordelijkheden kun je ze ook omarmen en ze als een gegeven accepteren. Het is nu eenmaal zo, dat je aan de eisen moet voldoen. Een aantal dingen is nu eenmaal onvermijdelijk en je ertegen verzetten kost een hoop energie, waarbij het nog maar de vraag is wat het uiteindelijk oplevert. Natuurlijk kun je wel kijken hoe je op een zo pragmatisch mogelijke manier kunt voldoen aan de eisen die aan jou en je bedrijf worden gesteld.
Leg een buffer aan
Het is met deze laatste gedachte in het achterhoofd verleidelijk om dan maar op zoek te gaan naar het minimumniveau en dat als richtsnoer te gebruiken. Maar is dat ook op de langere termijn de meest effectieve en efficiënte werkwijze? In de praktijk blijkt vaak van niet. Zit je namelijk rond het minimum, dan hoeft er maar iets mis te gaan of je schiet eronder. En ja, je wordt niet zomaar een doorzetter. Tegenslagen horen erbij als je ondernemer bent.
Het aanleggen van een buffer is dus wel een verstandig idee. We richten ons op een praktisch werkbaar niveau van compliance, waarbij er nog voldoende remweg is om tegenslagen goed op te kunnen vangen, zonder dat je meteen in de problemen komt.
Een stevig fundament begint met ambitie
Het voldoen aan wet- en regelgeving zou je als het minimumniveau kunnen zien. Dan is de vraag: wat moet daar dan nog bij om voldoende buffer te hebben? Mijn antwoord: een stevig fundament! Dat stevige fundament is met relatief weinig inspanning zelf te vormen. Het begint met het opnemen van deze ambitie in de totale set aan ambities die je voor je onderneming hebt. Verzet je er niet langer tegen, maar streef ernaar de onderneming ook op het vlak van compliance en integriteit op een comfortabel niveau te brengen en houden. Dit is ook waar DNB het over heeft in het Jaarverslag over 2018: ‘conviction at the top’. Als de overtuiging er eenmaal is, wordt het voor de rest alleen maar eenvoudiger.
En je zult zien: deze ambitie eenmaal uitspreken maakt de kans groter om dit ook als een waardevolle eigenschap van je onderneming in te zetten. Klanten functioneren nu eenmaal in hetzelfde speelveld. Ook zij doen het liefst zaken met ondernemingen die aantoonbaar compliant zijn en de overtuiging hebben dat integer zaken doen de enige manier is om ook op de langere termijn gezamenlijk succesvol te blijven.
Herken je jezelf of jouw onderneming in het hierboven geschetste beeld? Wil je dit eens bespreken met mij of met één van mijn collega’s? Je bent van harte welkom!