Dirk de Jong
Volgende maand buigt het Europese Parlement zich over de nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplichtingen oplegt voor wat betreft hun ketenverantwoordelijkheid. Na meerdere schijnbewegingen de afgelopen maand, is het nu toch echt de verwachting dat de richtlijn wordt aangenomen. De Corporate Sustainability Due Dilligence Directive (CSDDD of CS3D of zelfs CS-triple-D) wordt een afgezwakte vorm van wat eerder voorgenomen was. De richtlijn wordt van toepassing op EU bedrijven met meer dan 1000 werknemers en meer dan €450 miljoen omzet en ook op niet-EU bedrijven met meer dan €450 miljoen omzet, indien die actief zijn in de EU (verschil is dat hier geen grens is gesteld aan het aantal medewerkers).
Maar betekent dit dat kleinere bedrijven opgelucht kunnen zijn dat de regeldruk minder verzwaard wordt dan in eerste instantie werd verwacht? Niet per se. Want kleinere bedrijven maken vaak deel uit van de grotere ketens. Daardoor zullen zij concurrentievoordeel kunnen behalen als ze kunnen voldoen aan de vragen van ‘hogerop’ uit de keten. De stimulans om je zaken voor wat betreft Environment, Social en Governance (ESG) op orde te hebben is er voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) wel degelijk. Er is concurrentievoordeel te behalen!
Het MKB is voor het Nederlands Compliance Instituut (NCI)een belangrijke doelgroep. Wij adviseren niet alleen over de minimale wettelijke vereisten, maar we kijken verder naar wat, nu en in de toekomst, waarde oplevert. Beslissingsbevoegdheid ligt altijd bij het management of de directie en nooit bij de Compliance Officer. Maar als je een gedegen sparringpartner zoekt voor wat betreft integriteitskwesties binnen je bedrijf, ben je bij het NCI aan het goede adres. Wij helpen je graag om de goede vragen te stellen en om best practices te delen. Compliance als sterke schakel in je bedrijf. Wil jij de sterkste schakel worden in je keten? Neem dan contact met ons op, we staan altijd voor je klaar om vrijblijvend te sparren.
Gerelateerd blog december 2023: Europese ketenzorgplicht maakt verantwoordelijkheid expliciet (compliance-instituut.nl)