Herziening e-Privacy Richtlijn

3 oktober 2016
Afbeelding Herziening e-Privacy Richtlijn

De herziening e-Privacy Richtlijn heeft gevolgen voor marketeers. De regels die van toepassing zijn op elektronische marketing – via bijvoorbeeld e-mail, sms en fax – en telefonische marketing gaan waarschijnlijk binnenkort op de schop. Dat geldt ook voor de cookieregels. Al deze regels zijn te vinden in de zogeheten e-Privacy Richtlijn (Richtlijn/2002/58/EC)

Met name de wijzigingen van artikel 5 zijn voor marketeers van belang. Het Nederlandse equivalent van artikel 5 is te vinden in artikel 11.7 en 11.7a van de Telecommunicatiewet. Artikel 11.7 behelst het zogenoemde spamverbod. Artikel 11.7a behelst de zogenoemde cookieregels. Maar ook andere wijzigingen in de richtlijn kunnen voor marketeers van belang zijn en nu al om actie – of in ieder geval aandacht – vragen.

Waarom een herziening van de e-Privacy Richtlijn?

 

De e-Privacy Richtlijn heeft een grote samenhang met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (‘Privacyverordening’), een nieuwe verordening die van toepassing is op de verwerking van persoonsgegevens (in werking getreden op 25 mei 2016 en van toepassing vanaf 25 mei 2018). De komst van deze verordening was een van de redenen dat de Europese Commissie het tijd vond voor herziening van de e-Privacy Richtlijn.

Een andere belangrijke reden was het feit dat de laatste herziening van de richtlijn uit 2009 dateert, terwijl technologische ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. Denk aan targeted advertising, de grootschalige verwerking van locatiegegevens door allerlei app-partijen en berichtendiensten via internet. Het is nog niet duidelijk of de e-Privacy Richtlijn een richtlijn blijft, of een verordening zal worden.

Consultatierondes

 

De Europese Commissie heeft de herziening van de e-Privacy Richtlijn onderworpen aan een internetconsultatie. Daarin werd zowel het bedrijfsleven als de consument uitgenodigd input te leveren over mogelijke wijziging van de regels in de e-Privacy Richtlijn. Deze consultatieronde is 6 juli gesloten en de bevindingen zijn bekendgemaakt op 4 augustus 2016. Op 19 juli heeft ook de Artikel 29 Werkgroep – het adviesorgaan waarin alle Europese toezichthouders op het gebied van gegevensbescherming zetelen – haar opinie laten horen over de volgens haar noodzakelijke wijzigingen.

Marketeers zullen het meest merken van de voorgestelde wijziging van artikel 5 van de e-Privacy richtlijn.

Als u hier klikt, kunt u meer lezen of de voorgestelde wijzigingen.

Bron: Kennedy van der Laan