Euforie achter het scherm

Afbeelding Euforie achter het scherm

Eric Schuiling

Ik denk dat ik moet beginnen met toegeven dat het allemaal toch nog sneller gaat dan ik in eerste instantie heb gedacht. In ons magazine ‘De Compliance Officer’ van juni 2021 schreef ik het voorwoord. Ik schreef daarin dat het me niet waarschijnlijk leek dat er ooit een compliance-robot zou bestaan. Maar de ontwikkelingen rondom ChatGPT lijken nu elkaar zo snel op te volgen dat ik toch begin te denken dat we wel een heel eind kunnen komen.

Is dit verontrustend? Misschien is dat zo als je denkt dat je baan nooit zou veranderen en dat het niet nodig is jezelf te blijven ontwikkelen. Maar je kunt ook de positieve kant van deze ontwikkeling zien. Dit laatste doe ik door deze nieuwe toepassing te verkennen en ontdekken en door de vraag te beantwoorden hoe deze het compliancevakgebied zou kunnen beïnvloeden. Het aantal filmpjes met ChatGPT-experts op YouTube is enorm, het aantal podcasts over dit onderwerp rijzen de pan uit. Er is zo veel kennis te verkrijgen, dat het niet lastig is om jezelf heel laagdrempelig hiermee vertrouwd te laten raken .

Waarom is dit voor de compliance officer relevant?

Veel compliance officers zullen het wel eens zijn met het feit dat we dagelijks een enorme hoeveelheid informatie te verwerken krijgen. Hier staan we niet altijd bij stil. Een toepassing van generatieve AI, zoals ChatGPT, is in staat om grote hoeveelheden informatie te verwerken, waarmee we onze schaarse hersencapaciteit kunnen inzetten voor taken die deze menselijke aandacht en intelligentie ook echt nodig hebben.

Leren: Trial and error

De introductie van ChatGPT is wat mij betreft niet minder dan een revolutie. Ik krijg er een beetje hetzelfde gevoel bij als toen ik jaren geleden achter onze eerste computer zat. Het was een MSX-2, heel revolutionair met een floppy diskdrive van 3,5 inch. Naast spelletjes kon je ook zelf programmaatjes schrijven in de programmeertaal MSX-Basic. Dagen zat ik te proberen, fouten te maken en te genieten als er iets lukte. Dit gevoel van euforie, ontdekking en verbazing is geweldig!

Mijn meest recente ‘ontdekking’ is het inzicht dat je van ChatGPT natuurlijk niet meteen alles kunt verwachten. ChatGPT is niet een schil die over alle kennis en informatie van het internet ligt. Het is getraind op een per definitie beperkte hoeveelheid data. Niet alle kennis is opgenomen in de fundamenten van het model, hoewel het natuurlijk wel een enorme hoeveelheid data betreft. Ondanks deze tekortkoming kun je het model wel ‘trainen’ met kennis die specifiek voor jou van waarde is. En waar je dan vervolgens gebruik van kunt maken.

In de naam van de toepassing zit niet voor niets het woord ‘chat’, oftewel: gesprek. Het is een toepassing waar je een gesprek mee kunt hebben. In een gesprek van mens tot mens kun je ook nuances aanbrengen, net zoals dat in het gebruik van ChatGPT ook kan.

Tien Tips and tricks

Hieronder geef ik tien tips, waarvan sommige met concrete prompts (opdrachtformuleringen) waar je wellicht zelf eens mee aan de slag zou kunnen gaan:

  1. Bedenk goed dat ChatGPT geen alternatief vormt voor een mens. Naast dat het allerlei dingen niet kan, zoals een stenen muur metselen of een bus besturen, heeft het ook geen emoties. Het programma functioneert puur op de analyse van verbanden tussen woorden die vaak samen voorkomen. Het programma is, hoe krachtig ook, in die zin ‘dom’. Ondanks dat het lijkt alsof het een intelligent programma is, blijf je naar onze mening nog steeds zelf verantwoordelijk voor wat je het programma voedt en wat je doet met de antwoorden die het programma je geeft.
  2. ChatGPT is een toepassing waar je gratis gebruik van kunt maken. Wil je gebruik maken van een ‘opgevoerde versie’ van ChatGPT, dan kun je voor $20 per maand een abonnement nemen op versie 4.0. Hiermee genereer je net even wat meer accurate antwoorden met een model dat net even wat beter werkt dan de gratis versie 3.5. Kies je voor de 3.5 versie, geen nood, het blijft nog steeds een zeer krachtig instrument.
  3. Er zit een grens aan zowel de input die je per keer aan ChatGPT kunt voeden als aan de output die ChatGPT je geeft. Het kan dus voorkomen dat ChatGPT ophoudt met het uitvoeren van een opdracht aangezien het programma aan het maximum is gekomen van het aantal woorden dat per keer kan worden gegeven. Wil je dat ChatGPT doorgaat met het uitvoeren van de vorige opdracht, kun je gebruik maken van de volgende opdracht: “Ga door met het uitvoeren van de vorige opdracht, waarbij de aansluit op de laatste vijf woorden: “[zet hier de laatste vijf woorden die je hebt ontvangen als antwoord op de vorige opdracht]”
  4. In ChatGPT worden gevoerde gesprekken bewaard. Dus als je een chat voedt met specifieke informatie over een bepaald vakgebied of een bepaald onderwerp, kun je hierna op elk moment terug keren naar het gesprek en het gesprek vervolgen, waarbij je gebruik maakt van de informatie waarmee je het model eerder in dat specifieke gesprek hebt gevoed. Je kunt ChatGPT met meerdere delen informatie voeden, waarvan het programma in latere antwoorden in dezelfde chat gebruik van kan maken.

Je kunt hiervoor denken aan een prompt als:
“Schrijf een artikel van 500 woorden over het onderwerp Compliance. Gebruik de tekst die ik nu aan je geef als inspiratie voor deze opdracht. Gebruik de stijl en de inhoud van deze tekst en probeer de zinsbouw en de inhoud van deze tekst zo dicht mogelijk te benaderen in de antwoorden die je geeft. Bestudeer de inhoud van deze tekst en onthoud alles wat in deze tekst staat, zodat ik je er later vragen over kan stellen. Als je de tekst hebt gelezen en alles hebt onthouden, antwoord dan alleen met ‘ja’. Antwoord ook alleen met ‘ja’ na het bestuderen en onthouden van een deel van het totaal aan tekst dat ik aan je geef.”

  1. Je kunt ChatGPT een instructie geven om in het antwoord op jouw vraag rekening te houden met de kenmerken van een bepaald publiek. Gebruik hiervoor het volgende voorbeeld:

“Ik wil graag dat de antwoorden die je in deze chat formuleert zo goed mogelijk aansluiten bij een bepaalde doelgroep. Deze doelgroep geef ik de naam {Compliance Officer}. De kwaliteiten van deze doelgroep zijn: analytisch sterk, groot probleemoplossend vermogen, constructieve toon, besluitvaardig en omgevingsbewust. De kenmerken van deze doelgroep zijn: goed opgeleid en geïnteresseerd in onderwerpen die te maken hebben met compliance, ethiek en integriteit. De grootste drijfveer van deze doelgroep is het stimuleren van een integere en beheerste bedrijfsvoering in organisaties, waarbij het verantwoordelijk management de leiding neemt en het goede voorbeeld geeft. Verwerk deze opdracht en onthoud alles wat ik je over deze doelgroep heb gegeven. Als je dit hebt gedaan, antwoord dan met ‘ja’.”

  1. Naast dat je ChatGPT kunt laten weten aan welke doelgroep het antwoord gericht moet zijn, kun je het programma ook laten weten vanuit welk perspectief ChatGPT het antwoord moet geven. Ook dit perspectief kun je dan steeds weer gebruiken. Hiervoor kun je denken aan het gebruiken van de volgende prompt:
    “Ik wil graag dat de antwoorden die je in deze chat formuleert geeft vanuit een bepaald perspectief. Dit perspectief geef ik de naam {Compliance Expert}. De kwaliteiten van dit perspectief zijn: analytisch sterk, groot probleemoplossend vermogen, constructieve toon, besluitvaardig en omgevingsbewust. De kenmerken van dit perspectief zijn: goed opgeleid en geïnteresseerd in onderwerpen die te maken hebben met compliance, ethiek en integriteit. De grootste drijfveer van dit perspectief is het stimuleren van een integere en beheerste bedrijfsvoering in organisaties, waarbij het verantwoordelijk management de leiding neemt en het goede voorbeeld geeft. Verwerk deze opdracht en onthoud alles wat ik je over dit perspectief heb gegeven. Als je dit hebt gedaan, antwoord dan met ‘ja’.”

Een alternatief voor het bovenstaande is dat je ChatGPT voedt met een voorbeeldtekst die is geschreven vanuit het perspectief dat je ook wilt gebruiken voor je verdere teksten. De prompt die hierbij zou kunnen passen is:
“Ik wil graag dat de antwoorden die je in deze chat formuleert, geeft vanuit een bepaald perspectief. Dit perspectief geef ik de naam {Compliance Expert}. Om te leren hoe je vanuit dit perspectief kunt antwoorden, wil ik graag dat je de volgende tekst bestudeert en onthoudt. Let hierbij op het gebruik van woorden, stijl en toon. Onthoud deze combinatie van woorden, stijl en toon als {Compliance Expert}.”

  1. Je kunt de gesprekken een zelf bedachte naam geven die de inhoud van dat gesprek goed weergeeft, zoals bijvoorbeeld: ‘AVG-expert’ of ‘Compliance Monitoring Officer’. Hiervoor ga je in ket linker kader naar de lijst van gevoerde chats en klik je op een naam die je wilt veranderen. Met het vinkje sla je de gegeven naam op.
  2. Installeer de Chrome extensie “Chat GPT File Uploader”. Met deze toepassing kun je met een klik op de knop grote bestanden voeden aan ChatGPT. Het hakt te grote bestanden in stukjes en biedt vervolgens deze stukjes automatisch aan. Dit maakt het mogelijk om in een mum van tijd ChatGPT in jouw persoonlijke omgeving te trainen met voor jouw vakgebied en/of functie relevante documenten. Het kunnen uploaden van grote bestanden maakt het mogelijk bijvoorbeeld later vragen over de inhoud te stellen of een samenvatting te laten schrijven, zodat je hiermee tijd kunt besparen.
    Als ik vraag aan ChatGPT of het de ingevoerde informatie ook in een breder kader gebruikt, dan wordt dit ontkend: “ChatGPT leert niet buiten de context van de specifieke conversatie met jou. De informatie die je hebt verstrekt over jezelf en je voorkeuren wordt alleen gebruikt binnen deze specifieke chat om je beter van dienst te zijn volgens je aangegeven voorkeuren. Het heeft geen invloed op hoe ChatGPT in het algemeen is getraind of hoe het reageert in andere conversaties. De basisprincipes en kennis van ChatGPT zijn vastgesteld tijdens het trainingsproces en blijven consistent, ongeacht wie de gebruiker is.”
  3. Ben je niet tevreden met het eerste antwoord dat ChatGPT je geeft? Zeg het dan en breng zo goed mogelijk onder woorden wat er anders moet. Wees niet bang voor het kwetsen van de gevoelens van het programma, want dat heeft het niet. Hoe specifieker je aangeeft wat er niet klopt en hoe het anders moet, hoe beter wordt het tweede antwoord dat ChatGPT je in een chat geeft.
  4. De laatste tip die ik je wil geven is vooral te blijven leren in het toepassen van ChatGPT. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube of zoek eens een podcast op over dit onderwerp. Voorbeelden die je eens kunt bekijken of beluisteren zijn:

C’T Magazine over ChatGPT

AI Foundations: 32 ChatGPT tips for beginners

Simon Sez IT: The power of ChatGPT prompts

Beginner to pro with ChatGPT

De mogelijkheden zijn enorm en de verwachting is dat de ontwikkelingen elkaar in een hoog tempo blijven opvolgen.

De bovenstaande tips zijn geen garantie voor succes. Ik heb bovenstaande tien tips geschreven vanuit mijn eigen ervaringen. Beter worden gaat over het maken van fouten en hiervan leren. Dat geldt voor praktisch alles in het leven. Feedback en aanvullingen op deze tien tips zijn vanzelfsprekend welkom!

Ten slotte

Ondanks dat ik erg enthousiast ben over het gebruik van ChatGPT raden we met klem af om het model te trainen met gevoelige informatie. We weten immers niet precies hoe het model hiermee nu of in de toekomst omgaat. Als Nederlands Compliance Instituut hebben we ons standpunt ten aanzien van generatieve AI (waaronder ChatGPT) aan het digitale papier toevertrouwd. Je kunt het hier lezen.

Heb je aanvullingen, of wil je in gesprek met mij over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.

Ben je ook geïnteresseerd in de impact van generatieve AI op het compliance vakgebied? Meld je dan aan voor het werkcollege data, algoritmes, en AI. Het eerstvolgende college staat gepland op 14 mei 2024.

Auteur

Afbeelding eric-schuiling

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur