Eric Schuiling
Op maandag 22 april publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) een nieuw, jaarlijks rapport. In het document met de naam ‘Integriteitstoezicht in beeld’ (IIB) deelt DNB de bevindingen en inzichten uit het integriteitstoezicht.
DNB schrijft bij de publicatie op de website dat het IIB rapport de traditionele sectorbrieven vervangt. Het rapport is met name gebaseerd op de resultaten van de integriteitsrisico rapportage (IRAP) en de toezichtonderzoeken die in de periode juli 2022 – december 2023 zijn uitgevoerd.
Het IIB rapport leunt op eerdere publicaties zoals “Van herstel naar balans”, “Toezicht in Beeld” en “Visie op Toezicht 2021-2024”. Het doel van het IIB rapport is om een geïntegreerd overzicht te bieden van de toezichtactiviteiten en de inzichten hieruit over verschillende sectoren heen te delen. Hiermee wil DNB onder toezicht staande instellingen ondersteunen bij hun voortdurende inspanningen om integriteitsrisico’s te beheersen en de naleving van wet- en regelgeving bevorderen.
Inhoudelijk zal het waarschijnlijk niemand verbazen dat het aandeel witwasrisico’s en sanctiesrisico’s in deze rapportage aanzienlijk is. In aanvulling daarop komen de onderwerpen SIRA, transactiemonitoring en belangenverstrengeling langs. Als rode draad loopt door de rapportage de oproep om toch vooral de analyse van risico’s en scenario’s en het daarop volgende formuleren van maatregelen zo specifiek mogelijk te maken voor de eigen organisatie. Dat kan door aan de hand van data te analyseren waar bijvoorbeeld de klanten zitten, welke activiteiten ze uitvoeren, welke producten ze afnemen, langs welke kanalen ze zaken doen en met wie. Op basis van deze analyse kunnen dan meer op de organisatie toegesneden scenario’s en beheersmaatregelen worden geformuleerd.
Het bovenstaande kan ook geen verrassing zijn, aangezien DNB al langer het belang van een gedegen organisatieschets als fundament van de SIRA propageert. Bruto risico’s leen je niet van een andere organisatie, maar stel je zelf vast aan de hand van een gedegen analyse van jouw organisatie. Dat hebben we ook al in meerdere gepubliceerde aanwijzingen en boetebesluiten kunnen lezen. We verwachten deze oproep ook luid en duidelijk in de herijkte DNB publicatie ‘Good practices SIRA’ waar we zeker dit jaar ook nog naar uitkijken, naast de definitieve publicatie van de ‘Wwft Q&As and Good Practices’.
In afwachting daarvan hebben we dan in ieder geval nog even tijd om de herziene ‘Algemene Leidraad Wwft’ van het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Justitie en Veiligheid door te nemen. Deze werd namelijk ook afgelopen week, op dinsdag 23 april, gepubliceerd.