DNB duikt in eigen slavernijverleden

Afbeelding DNB duikt in eigen slavernijverleden

Door de toenemende aandacht voor de strijd tegen racisme en voor het slavernijverleden, heeft de directie van DNB besloten haar eigen geschiedenis in te duiken. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben onderzoek gedaan en brachten op 9 februari 2022 hun rapport uit.  

Slavernijverleden

Uit het onderzoek is gebleken dat DNB op drie manieren betrokken was bij slavernij: 

  1. Het startkapitaal van DNB kwam deels van ondernemers met directe belangen in de Atlantische plantageslavernij, zoals bijvoorbeeld in Suriname. Het blijkt dat elf van de zestien grote private investeerders betrokken was bij slavernij. 
  2. DNB ondersteunde het ministerie van Koloniën in het dagelijkse betalingsverkeer en verleende diensten aan handelshuizen die betrokken waren bij slavernij. DNB had zelf geen vestigingen in de koloniën en had dus ook geen rol in het dagelijkse slavernij gerelateerde financiële verkeer. 
  3. Vooraanstaande DNB’ers hebben een rol gespeeld in slavernij, door bijvoorbeeld directe betrokkenheid bij slavernij gerelateerde ondernemingen of door het managen van een plantage. Ook is er gelobbyd voor de belangen van slaveneigenaren. Slechts een enkeling zette zich in voor het beëindigen van de slavernij.  

Startpunt van reflectie en dialoog

De feiten uit het onderzoek, en de diep racistische ideeën die eraan ten grondslag liggen, raken ons diep. DNB anno 2022 staat niet los van haar verleden.’  Klaas Knot, directeur DNB 

DNB betreurt de bevindingen, maar ziet deze ook als het begin van een traject van reflectie en dialoog. Het is van belang dat iedereen kennis kan nemen van deze bevindingen en DNB wil de dialoog aangaan door een klankbordgroep op te richten waarin medewerkers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om deel te nemen.  

Wat kunnen we leren van DNB?

Zoals DNB het zelf aangeeft: het slavernijverleden geeft een blijvende opdracht aan de organisaties om bij te dragen aan een samenleving waarin ieder mens telt, en waarin niemand wordt uitgesloten. Voor meerdere (financiële) instellingen zal gelden dat er in het verleden zaken hebben gespeeld die weinig fraai zijn. Denk aan een slavernijverleden, maar ook aan betrokkenheid bij oorlogen. Veel van onze instellingen bestaan immers al vele jaren. Het is belangrijk om oog te hebben voor het verleden van jouw organisatie en het gesprek hierover aan te gaan. Zowel intern als extern. Door ruimte te maken voor de discussie, maak je immers ruimte voor nieuwe inzichten en gezamenlijke denkbeelden over inclusiviteit en diversiteit.  

Op de website van DNB is het bericht te vinden, samen met het volledige rapport van de onderzoekers van de Universiteit Leiden.