Blog – Moeilijk

Afbeelding Blog – Moeilijk

Eric Schuiling

There is no strife, no prejudice, no national conflict in outer space as yet. Its hazards are hostile to us all. Its conquest deserves the best of all mankind, and its opportunity for peaceful cooperation may never come again. But why, some say, the Moon? Why choose this as our goal? And they may well ask, why climb the highest mountain? Why, 35 years ago, fly the Atlantic? Why does Rice play Texas? We choose to go to the Moon. We choose to go to the Moon… We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard; because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one we intend to win, and the others, too. 

Dit waren de woorden waarmee President Kennedy op 12 september 1962 aankondigde dat voor het einde van dat decennium een mens op de maan moest staan en ook weer veilig naar huis moest komen. Een nog altijd inspirerende boodschap. De kern zit hem voor mij in de woorden: ‘not because they are easy, but because they are hard’. In welke mate zou eenzelfde speech gericht op het versterken van integriteit impact kunnen maken? 

Blij zijn met een mislukking 

Eerst weer even terug naar de ruimtevaart. Op 14 maart 2024 ontplofte voor de derde keer een  Spaceship, de grootste raket ooit gebouwd. Het ruimtevaartbedrijf SpaceX was er blij mee omdat de raket het langer had volgehouden dan verwacht. Deze gebeurtenis maakt duidelijk dat het dus echt niet zo eenvoudig is om een raket naar de maan te laten vliegen. Kun je voorstellen, de wetenschap is al weer tientallen jaren verder en nog hebben we een aantal pogingen nodig om het uiteindelijk weer voor elkaar te krijgen. De woorden van Kennedy zijn nog steeds van toepassing. 

Ook met deze recente poging in het achterhoofd is de vergelijking met compliance en integriteit eenvoudig te maken. Hoe vaak zien we dat direct bij de eerste poging de ultieme SIRA wordt uitgevoerd? Hoe vaak zien we dat maatregelen direct bij de invoering maximaal effectief zijn? Hoe vaak? Niet vaak om eerlijk te zijn. En de reden is eenvoudig aan te wijzen: het is gewoon moeilijk. 

De uitdaging is vooral doorgaan  

Wat maakt het versterken van compliance en integriteit nu moeilijk? Je kunt toch vrij eenvoudig een mooi SIRA-raamwerk ontwerpen op een achternamiddag? Je kunt toch vrij eenvoudig een ronkend CDD-beleid schrijven waardoor alle relevante risico’s maximaal worden beheerst? Precies. Papier is geduldig, de opzet-en bestaanfase is niet de meest uitdagende. “The proof of the pudding is in the eating” wordt ook wel gezegd. Het gaat uiteindelijk om de vraag of alles wat is ontworpen ook werkt zoals het is bedoeld (of beter). En er is maar één manier om hier achter te komen: je moet het gaan doen. 

En dat is dan nog maar het begin. Want de kans is vrij groot dat niet alles in één keer werkt. Organisaties zijn vaak complexe vormen van samenwerking. We hebben als compliance officers vaak te maken met omgevingen waarin verschillende verwachtingen en belangen spelen. Het is na de eerste poging vooral ook de bedoeling om door te gaan. Door te gaan met de volgende monitoringsslag, door te gaan met je volgende rapportage en door te gaan met de volgende kritische opmerking tijdens het managementoverleg. 

Waarom? Omdat je weet dat jouw doel, het versterken van compliance en integriteit, een cruciale bestaansvoorwaarde is voor elke organisatie. Of je nu een cryptobedrijf, een sportbond of een bank bent. Iedere organisatie valt of staat met het vertrouwen dat de stakeholders erin hebben. 

Kijk het monster in het gezicht 

Natuurlijk is het makkelijker om weg te kijken bij problemen. Te doen alsof ze er niet zijn en ze zo snel mogelijk onder het tapijt te vegen. “Het zal mijn tijd wel duren!”, is kennelijk vaak de gedachte. Denken dat je ermee weg komt als eindverantwoordelijke is menigeen duur komen te staan. Voorbeelden zijn er genoeg. Ook deze week weer stapte een directeur op, omdat hij niet acteerde op signalen van misstanden die hem bereikten. 

“Kijk het monster recht in het gezicht en ga samen de uitdaging aan!”, zou ik willen zeggen. Het versterken van integriteit en compliance is nu eenmaal geen ‘piece of cake’. Net zoals in de financiële sector is er ook geen gratis lunch in andere sectoren. Wil je iets bereiken, dan moet je er moeite voor doen. 

In zijn speech zei Kennedy ook dat juist het accepteren van dat gezamenlijke doel dient om het beste in mensen naar voren te laten komen. Ik denk dat dit voor compliance en integriteit ook geldt. Het begint met ambitie, zoals Rutger Bregman in zijn recent verschenen boek ‘Morele Ambitie’ ook bepleit. Juist door te bedenken wat het goede is om als persoon en organisatie te doen, kun je jezelf en andere mensen mobiliseren en het beste van zich te laten geven met als uiteindelijk doel de grote vraagstukken van deze tijd het hoofd te bieden. 

Ten slotte 

De moraal van dit verhaal? Laat je ook als compliance officer niet uit het veld slaan als er iets een keer niet of niet helemaal lukt. Bedenk wat jou drijft, waar jouw ambitie en die van jouw organisatie ligt en ga door. Leer van fouten, vraag hulp waar nodig (bijvoorbeeld bij ons) en werk samen om het doel te bereiken. Naar de woorden van Kennedy: 

We choose to strengthen integrity and compliance. We choose to strengthen integrity and compliance… We choose to strengthen integrity and compliance in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard; because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one we intend to win, and the others, too. 

Auteur

Afbeelding

Eric Schuiling

kennis- en programmamanager & senior compliance adviseur