Sociale veiligheid op de werkvloer is onmisbaar voor een integere en gezonde organisatiecultuur. Een sociaal veilige werkomgeving zorgt ervoor dat medewerkers zich beschermd voelen tegen ongewenst gedrag, zoals intimidatie, pesten en discriminatie. Psychologische veiligheid speelt hierin ook een cruciale rol: een klimaat waarin medewerkers zich vrij voelen om fouten, zorgen en ideeën te delen zonder angst. Dit bevordert openheid en integriteit. Met duidelijke gedragsregels, een meldregeling en gerichte trainingen kan een organisatie actief bijdragen aan een veilige cultuur. Ontdek hoe sociale en psychologische veiligheid bijdragen aan een integere werkplek.
Sociale Veiligheid en Inclusiviteit
Sociale veiligheid is essentieel voor een integere werkcultuur. Een veilige werkomgeving bevordert openheid, vertrouwen en zorgt voor het voorkomen van ongewenst gedrag.
Sociale Veiligheid op de werkvloer: de basis voor een integere en open cultuur
Ondersteuning bij Sociale Veiligheid: van gedragscode tot extern vertrouwenspersoon

Praktische uitdagingen bij Sociale Veiligheid: vijf essentiële vragen:
Onze opleidingstips:

Optreden als meldpunt
Welke onafhankelijke functionaris kun je hiervoor het beste aanwijzen? Hoe bed je een dergelijk onafhankelijk meldpunt goed in binnen je organisatie? Welke werkzaamheden worden van een meldpunt verwacht? Wat is nu precies een misstand en wat niet? Deze vragen komen aan bod tijdens de opleiding ‘Optreden als meldpunt’.
23/09/2025
975
Rotterdam
8 uur

Onderzoek grensoverschrijdend gedrag
Welke stappen moet je zetten als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie? In welke gevallen zou je een onderzoek moeten doen? Wanneer doe je dat intern of extern? En als je het extern wilt beleggen, welke partij kies je uit? Hoe formuleer je een gedegen onderzoeksvraag die recht doet aan de situatie […]
28/10/2025
975
Rotterdam
8 uur
Meer lezen?

MKB en het Klokkenluidersbeleid: Een Verplichting met Uitdagingen
21 januari 2025
Sinds 17 december 2023 is de klokkenluidersregeling wettelijk verplicht voor alle organisaties met meer dan 50 medewerkers. Pensioenfondsen hebben deze verplichting altijd. Uit onderzoek is echter gebleken dat 50% van de MKB bedrijven geen klokkenluidersregeling heeft.