Ondernemen is risico’s nemen
Nagenoeg iedere onderneming heeft continuïteit als primaire doelstelling. Het maken van rendement op het geïnvesteerde vermogen maakt dat investeringen kunnen worden gedaan, ook om het bedrijf verder te kunnen laten groeien. Naast een financiële toegevoegde waarde wordt tegenwoordig steeds vaker en steeds intensiever de maatschappelijke rol van ondernemingen belicht. Vandaar ook dat in de Nederlandse Corporate Governance code wordt gesteld dat de onderneming zich zou moeten richten op ‘duurzame, lange termijn waardecreatie’.
Duurzame, lange termijn waardecreatie betekent (veel) meer dan alleen zorgen voor winstgevendheid van de onderneming op de korte termijn. Het houdt niet alleen in dat een bepaald resultaat (waarde) moet worden behaald, maar ook de manier waarop verdient aandacht. Het vergt naast het verzilveren van kansen ook het beheersen van risico’s. Van veel organisaties wordt, ook wettelijk gezien, verwacht dat zij een integere en beheerste bedrijfsvoering waarborgen. Voor financiële ondernemingen staat deze eis vermeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft).
Wat betekent ‘integer en beheerst’?
Bij een integere bedrijfsvoering gaat het om het borgen van de waarde ‘integriteit’ in de bedrijfsvoering van je organisatie. Dit doe je onder meer door het opstellen en uitvoeren van een passend integriteitsbeleid en het vaststellen van onderliggende regels en procedures. Voorbeelden hiervan zijn passend integriteitsincidentenmanagement, procedures voor het onderzoeken van nieuwe klanten en medewerkers, het aanwijzen van integriteitsgevoelige functies en adequate interne regels op het gebied van het centraal stellen van het klantbelang en het zorgvuldig uitbesteden van taken.
Bij beheerste bedrijfsvoering gaat het om beheersen van bedrijfsprocessen en risico’s. Gezien de bepalende menselijke factor staat de inrichting van je organisatie en in het bijzonder het bestuur, het toezichthoudend orgaan en risicobeheersende functies zoals compliance en risk centraal. Dit wordt ook wel de ‘governance van de organisatie’ genoemd. De praktische uitwerking van een beheerste bedrijfsvoering is te zien aan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een compliance statuut, een effectief risicomanagementbeleid en een systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA).
Integere en beheerste bedrijfsvoering: centraal in alles wat we doen
Integere en beheerste bedrijfsvoering (IBB) is in de loop van de afgelopen decennia, zeker in de financiële sector, een gevleugelde term geworden. In nagenoeg alles wat we als Nederlands Compliance Instituut doen, komt het vraagstuk van IBB naar voren.