Afbeelding Verdieping op AML, CDD, KYC en Wwft
Met wie wil je zaken (blijven) doen?

Termen als AML, CDD en KYC worden op verschillende manieren uitgelegd en geïnterpreteerd. Om een goed beeld te schetsen van de visie van het Nederlands Compliance Instituut op deze termen belichten we deze onderwerpen op de volgende, wat uitgebreidere manier.

Invullen van de klantbehoefte leidt tot omzet

Elke ondernemer weet: als ik weet wat mijn klanten willen, dan weet ik ook hoe ik omzet kan maken. Dat komt simpelweg neer op: invullen van de klantbehoefte. Zo simpel is het echter met name in de financiële sector niet altijd. Immers: klanten willen wel in een groot huis wonen of die dure auto kopen, maar voor hen zelf is dat niet verstandig, aangezien zij zich hiermee dreigen in een financieel zwart gat te storten waar ze moeilijk weer uit kunnen komen. Vandaar dat van ondernemingen in de financiële sector wordt verwacht, dat zij handelen in het belang van de klant. Dat betekent dus ook, dat soms ‘nee’ moet worden verkocht, door bijvoorbeeld niet mee te werken aan die te hoge hypotheek ten opzichte van het aanwezige vermogen en het verdiende inkomen.

Know your customer (KYC)

Om een goed oordeel te kunnen vellen over de passendheid van een bepaald product of dienst, is het noodzakelijk om goed te weten wie de klant is, welke kenmerken de klant heeft en bijvoorbeeld ook welke behoeften de klant heeft. Dit wordt ook wel het ‘ken uw klant’, of in het Engels ‘know your customer’-principe genoemd. Dit is een belangrijk principe dat wettelijk is vastgelegd en direct raakt aan de integriteit waarmee ondernemingen in de financiële sector opereren. (Wil je meer weten over KYC vanuit zorgplicht-perspectief, kijk dan op de expertisepagina ‘PARP, zorgplicht en Wft’.)

De financiële sector vervult natuurlijk een belangrijke rol in ieders leven, immers ‘money makes the world go round’. Op zoek naar welvaart is het kunnen beschikken over voldoende geld  een noodzaak. Veruit de meeste mensen verdienen dit geld op een legale manier door te ondernemen, rendement te maken op geïnvesteerd vermogen en/of in loondienst arbeid te verrichten. Daarnaast is er een groep die probeert op andere, illegale, manieren aan geld te komen. Als maatschappij proberen we dit zoveel mogelijk te voorkomen. We investeren in goed onderwijs en houden een politie- en justitieapparaat op de been. Maar toch lukt het nog steeds mensen om met criminele activiteiten geld te verdienen. Misdaad loont in een aantal gevallen dus wel degelijk.

Misdaad mag niet lonen

De maatschappij (en de overheid als vertegenwoordiger daarvan) wil zoveel mogelijk tegengaan dat misdaad loont, aangezien dit idee mogelijk leidt tot meer misdaad en daarmee een steeds verder ontwrichte maatschappij. Het is in die zin logisch dat de wetgever hiervoor de financiële sector en enkele aanpalende sectoren aanwijst als primaire poortwachter van het financiële systeem. Zij hebben, naast de overheid en andere spelers in de maatschappij, een belangrijke rol in het schoon houden van het financiële stelsel door mensen te weigeren die hun geld op illegale wijze verdienen of hebben verdiend. Op die manier wordt een halt toegeroepen aan de instroom van illegaal verdiend geld, wat het besteden van dit criminele geld zeer ernstig bemoeilijkt. De gedachte is, dat dit de populariteit van misdaad ernstige schade toebrengt, waardoor steeds meer mensen toch kiezen om hun geld op legale manier te verdienen.

AML, CTF en CDD

Naast de opgave om ‘je klant te kennen’ vanuit het eerder beschreven zorgplicht-perspectief, zorgt toepassing van dit principe er ook voor dat kan worden nagegaan in welke mate een klant te goeder trouw is. Dit onderzoek, dat wordt ingezet in de strijd tegen witwassen (anti-money laundering, AML) en tegen het financieren van terrorisme (counter terrorism financing, CTF) wordt ook wel ‘customer due diligence’, CDD) genoemd.

Een belangrijke bron voor verplichtingen en eisen ten aanzien van KYC, AML, CTF en CDD vormt Europese wetgeving in de vorm van richtlijnen en verordeningen. Deze Europese wetgeving is op onderdelen vertaald in Nederlandse wetgeving, zoals in het Wetboek van Strafrecht (WSr), de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft). Belangrijke onderwerpen die in wet- en regelgeving naar voren komen zijn bijvoorbeeld het cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en het melden van ongebruikelijke transacties. Het verder vertalen van deze wetgeving in adequaat beleid, passende procedures en vervolgens effectieve uitvoering is voor veel ondernemingen vaak een lastige opgave.

Wij zijn jou graag van dienst

Als Nederlands Compliance Instituut leiden we AML professionals op om een groot aantal taken in het aandachtsgebied van AML, CDD, CTF en KYC uit te kunnen voeren. Vanuit onze advies- en detacheringspraktijk staan onze integriteits- en compliance professionals ondernemingen ook in dit themagebied graag met raad en daad terzijde.

Wil je meer weten over KYC, AML, CDD? We vertellen je er graag meer over in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Om een dergelijk gesprek te plannen nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Je vindt onze contactgegevens op onze website.