Het inrichten van-, en optreden als onafhankelijk meldpunt volgens de Wbk
Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking getreden. Als gevolg van de Wbk zijn organisaties verplicht een onafhankelijk functionaris aan te stellen die de meldingen van klokkenluiders ontvangt én zorgt dat de organisatie er opvolging aan geeft.
Welke onafhankelijke functionaris kun je hiervoor het beste aanwijzen? Hoe bed je een dergelijk onafhankelijk meldpunt goed in binnen je organisatie? Welke werkzaamheden worden van een meldpunt verwacht? Wat is nu precies een misstand en wat niet? Deze vragen komen aan bod tijdens de opleiding ‘Optreden als meldpunt’.
Na deze dag heb je voldoende informatie en handvatten om een meldpunt goed in te richten.
Combinatievoordeel
Een melding ontvangen en wat dan? Tijdens onze opleiding ‘Onderzoek grensoverschrijdend gedrag’, ga je met professionals uit het onderzoeksveld aan de slag hoe je je als organisatie goed kan voorbereiden op het laten doen van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.
Boek je de opleiding ‘Onderzoek grensoverschrijdend gedrag’ samen met de opleiding ‘Optreden als Meldpunt’? Dan ontvang je een korting van € 200 op de totale prijs.
Deze bijscholing is goed voor 8 BNS-uren ten behoeve van hercertificering als Vertrouwenspersoon.
Deze opleiding is goed voor 10 PV uren ten behoeve van Permanent Vakbekwaam.
Tijdens de opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:
Uitleg over de gevolgen van de Wet bescherming klokkenluiders.
Wanneer is een gebeurtenis een misstand en wanneer niet?
Het inrichten van een meldpunt
Wie wijs je in de organisatie aan die deze rol goed kan vervullen?
Vertrouwelijk en anoniem melden
Aan welke eisen moet de interne meldprocedure voldoen?
Werkzaamheden van het meldpunt
Verloop van een meldproces
De verschillende stakeholders in de meldprocedure en ieders verantwoordelijkheid.
Doelgroep
De opleiding ‘Optreden als meldpunt’ is een praktische opleiding om bestuurders, compliance officers, juristen, adviseurs, vertrouwenspersonen en HR-professionals op te leiden om een goed/onafhankelijk meldpunt in te richten.
Programma
Opleidingsdata
18 maart 2025
Tijden
Programma
Docent
09:00 - 10:45
Introductie Wet bescherming klokkenluiders
11:00 - 12:30
Melden, het meldpunt en het meldregister
13:15 - 16:30
Het verloop van een meldproces
16:30 - 16:45
Evaluatie en afsluiting
Docenten
Adinda Lammens
Nederlands Compliance Instituut
Sinds januari 2022 werk ik als compliance officer en extern vertrouwenspersoon bij het Nederland Compliance Instituut. Daarvoor heb ik negen jaar gewerkt bij de Rabobank op het gebied van financieel economische criminaliteit. Als adviseur binnen het team Fraud & Corporate Security hield ik mij onder meer bezig met het opstellen, implementeren en monitoren van (intern) […]
Adinda Lammens
Adinda Lammens
Medior Compliance Officer
Nederlands Compliance Instituut
Sinds januari 2022 werk ik als compliance officer en extern vertrouwenspersoon bij het Nederland Compliance Instituut. Daarvoor heb ik negen jaar gewerkt bij de Rabobank op het gebied van financieel economische criminaliteit. Als adviseur binnen het team Fraud & Corporate Security hield ik mij onder meer bezig met het opstellen, implementeren en monitoren van (intern) beleid op het gebied van fraude en integriteit. Daarnaast heb ik als adviseur en onderzoeker bij BING, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van integriteit en omgangsvormen, gewerkt.
Cora Wielenga
-
Cora Wielenga is zelfstandig adviseur op het gebied van sociale veiligheid. Zij brengt meer dan twintig jaar ervaring in het compliance- en integriteitsvak met zich mee. Ze heeft jarenlang als externe vertrouwenspersoon bij veel verschillende organisaties gewerkt. Vanuit deze uitgebreide ervaring adviseert ze organisaties om sociale veiligheid te versterken en adviseert ze organisaties hoe ze […]
Cora Wielenga
Cora Wielenga
-
-
Cora Wielenga is zelfstandig adviseur op het gebied van sociale veiligheid. Zij brengt meer dan twintig jaar ervaring in het compliance- en integriteitsvak met zich mee. Ze heeft jarenlang als externe vertrouwenspersoon bij veel verschillende organisaties gewerkt. Vanuit deze uitgebreide ervaring adviseert ze organisaties om sociale veiligheid te versterken en adviseert ze organisaties hoe ze het beste kunnen handelen wanneer het toch is misgegaan. Tot april 2024 was Cora werkzaam als directeur van het Nederlands Compliance Instituut waar zij twintig jaar heeft gewerkt.
Onze compliance adviseurs en docenten zijn specialisten uit de praktijk
Bekijk ook onze andere opleidingen geaccrediteerd door de LVV
Jaarverslag VP met Impact
Elke vertrouwenspersoon wordt geadviseerd om jaarlijks een verslag uit te brengen aan de organisatie waarvoor die werkzaam is. Het vergt zorgvuldigheid om een compleet en onafhankelijk jaarrapport VP op te stellen, waarbij de vertrouwelijkheid van de melders gewaarborgd is en tegelijkertijd de organisatie zo veel mogelijk managementinformatie krijgt.
Welke stappen moet je zetten als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie? In welke gevallen zou je een onderzoek moeten doen? Wanneer doe je dat intern of extern? En als je het extern wilt beleggen, welke partij kies je uit? Hoe formuleer je een gedegen onderzoeksvraag die recht doet aan de situatie […]