Elke vertrouwenspersoon wordt geadviseerd om jaarlijks een verslag uit te brengen aan de organisatie waarvoor die werkzaam is. Het vergt zorgvuldigheid om een compleet en onafhankelijk jaarrapport VP op te stellen, waarbij de vertrouwelijkheid van de melders gewaarborgd is en tegelijkertijd de organisatie zo veel mogelijk managementinformatie krijgt.
Het jaarverslag VP heeft een meerledig doel namelijk:
Bewustwording creëren in de organisatie met betrekking tot het soort situaties waarover wordt gemeld en de frequentie, gespecificeerd naar ongewenste omgangsvormen en/of vermoedens van schending van integriteit die in de organisatie merkbaar zijn.
Invulling te geven aan het jaarlijkse gesprek met de leiding van de organisatie aan de hand van het jaarverslag vertrouwenspersonen.
Suggesties aan te dragen ter verbetering van de psychosociale veiligheid in betreffende organisatie en de rol die de vertrouwenspersoon daarin kan vervullen.
Tijdens de opleiding nemen de docenten je mee in de theorie en best practices voor het opstellen van een jaarverslag. Daarna ga je direct zelf aan de slag om de eerste opzet van een jaarverslag VP op te stellen, aan de hand van data van een van je klanten. In groepsverband bespreek je de verslagen en haal je feedback op. Tijdens het tweede deel van de opleiding behandelen we theorie en best practices over de gespreksvoering met je klant naar aanleiding van je jaarverslag. De gesprekvoering oefenen we vervolgens in rollenspellen.
Door het volgen van deze opleiding word je als vertrouwenspersoon bewust van hoe je met behulp van het jaarverslag jouw deeltaak op gebied van voorlichting en advisering kan invullen. Je krijgt handvatten en aandachtspunten voor zowel het opstellen van het jaarverslag, als de voorbereiding op het gesprek met de organisatie dat daarop volgt en het voeren van het gesprek.
Deze opleiding draagt bij aan de competenties analytisch vermogen, organisatie-sensitiviteit, strategisch inzicht, adviesvaardigheid en kennis.
Deze bijscholing is goed voor 4 BNS-uren ten behoeve van hercertificering als Vertrouwenspersoon.
Begrijpt de vertrouwenspersoon uit welk elementen een jaarverslag vertrouwenspersonen bestaat.
Is de vertrouwenspersoon in staat om zelfstandig een compleet jaarverslag op te stellen rekening houdend met de vertrouwelijkheid.
Is de vertrouwenspersoon in staat zelfstandig adviezen te geven op basis de bevindingen beschreven in het jaarverslag over de organisatie en actualiteit in het algemeen.
Is de vertrouwenspersoon zich ervan bewust dat het jaarverslag een waardevol hulpmiddel om in positieve zin bij te dragen aan een psychosociaal veilige werkomgeving.
Begrijpt de vertrouwenspersoon hoe over het jaarverslag effectief te communiceren met het verantwoordelijke management.
Kan de vertrouwenspersoon naar aanleiding van het jaarverslag een jaarplanning voorstellen.
Doelgroep
Deze opleiding is voor interne en externe vertrouwenspersonen sector breed.
Programma
Opleidingsdata
11 november 2025
Tijden
Programma
Docent
09:00 - 09:15
Welkom en kennismaking
09:15 - 09:45
Theorie en best practices inhoud jaarverslag
09:45 - 10:15
Opstellen individuele jaarverslag
10:15 - 10:30
Bespreking jaarverslag in tweetallen
10:45 - 11:30
Ervaringen delen plenair
11:00 - 11:30
Theorie en best practices gespreksvoering m.b.t. jaarverslag
11:30 - 12:15
Rollenspel gespreksvoering
12:15 - 12:30
Samenvatting en afronding
Docenten
Annemarie Pierik - van Diest
Nederlands Compliance Instituut
Annemarie Pierik-van Diest werkt als externe vertrouwenspersoon en compliance recruiter. Sinds 2017 Annemarie geregistreerd als Register Vertrouwenspersoon bij de beroepsvereniging van vertrouwenspersonen (LVV). Zij is de extern vertrouwenspersoon voor verschillende organisaties in diverse sectoren, zoals bij pensioenfondsen, onderwijs, verzekeraars en beleggingsondernemingen. Ze heeft daarmee ruime ervaring in de praktijk als vertrouwenspersoon. Ze begeleidt jaarlijks tientallen […]
Annemarie Pierik - van Diest
Annemarie Pierik - van Diest
Vertrouwenspersoon en Compliance Recruiter
Nederlands Compliance Instituut
Annemarie Pierik-van Diest werkt als externe vertrouwenspersoon en compliance recruiter. Sinds 2017 Annemarie geregistreerd als Register Vertrouwenspersoon bij de beroepsvereniging van vertrouwenspersonen (LVV). Zij is de extern vertrouwenspersoon voor verschillende organisaties in diverse sectoren, zoals bij pensioenfondsen, onderwijs, verzekeraars en beleggingsondernemingen. Ze heeft daarmee ruime ervaring in de praktijk als vertrouwenspersoon.
Ze begeleidt jaarlijks tientallen mensen in hun situatie van ongewenste omgangsvormen of integriteitsschending. Daarnaast adviseert Annemarie de organisaties over beleid en ontwikkelingen, onder andere door een jaarlijks verslag en gesprekken. Annemarie deelt graag haar kennis en ervaring over het werken als vertrouwenspersoon, ter ondersteuning van de professionaliteit van anderen. De opleidingen van het Nederlands Compliance instituut staat bekend om de goede verwerking van zowel theorie als praktijkervaring.
Annemarie werkt sinds 206 bij het Nederlands Compliance Instituut. Daarvoor heeft zij gewerkt in recruitment, personeelszaken en jobcoaching bij diverse organisaties: multinationals en kleine organisaties, overheid en profit.
Mirjam Veen - Hendriks
Nederlands Compliance Instituut
Mirjam is sinds april 2024 werkzaam bij het Nederlands Compliance Instituut als senior compliance adviseur en geregistreerd vertrouwenspersoon. Zij richt zich als compliance adviseur onder andere op het duurzaam inrichten van de compliance functie binnen organisaties. Daarnaast adviseert zij organisaties op de vakgebieden van integere bedrijfsvoering en AML. Mirjam heeft een brede achtergrond in de […]
Mirjam Veen - Hendriks
Mirjam Veen - Hendriks
senior compliance adviseur
Nederlands Compliance Instituut
Mirjam is sinds april 2024 werkzaam bij het Nederlands Compliance Instituut als senior compliance adviseur en geregistreerd vertrouwenspersoon. Zij richt zich als compliance adviseur onder andere op het duurzaam inrichten van de compliance functie binnen organisaties. Daarnaast adviseert zij organisaties op de vakgebieden van integere bedrijfsvoering en AML.
Mirjam heeft een brede achtergrond in de financiële sector. Daar was zij o.a. verantwoordelijk voor commerciële teams met focus op zowel zakelijke als particuliere klanten. Daarnaast heeft zij gewerkt binnen het HR-domein op het gebied van het ontwikkelen van talent. Als compliance professional heeft zij gewerkt voor diverse organisaties in de financiële sector en de technologie en ervaring opgedaan op het snijvlak van compliance en advocatuur.
Onze compliance adviseurs en docenten zijn specialisten uit de praktijk
Bekijk ook onze andere opleidingen geaccrediteerd door de LVV
Optreden als meldpunt
Welke onafhankelijke functionaris kun je hiervoor het beste aanwijzen? Hoe bed je een dergelijk onafhankelijk meldpunt goed in binnen je organisatie? Welke werkzaamheden worden van een meldpunt verwacht? Wat is nu precies een misstand en wat niet? Deze vragen komen aan bod tijdens de opleiding ‘Optreden als meldpunt’.
Welke stappen moet je zetten als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie? In welke gevallen zou je een onderzoek moeten doen? Wanneer doe je dat intern of extern? En als je het extern wilt beleggen, welke partij kies je uit? Hoe formuleer je een gedegen onderzoeksvraag die recht doet aan de situatie […]