Klokkenluiders vormen een veelbesproken groep in het vakgebied van compliance en integriteit.
Zo sprak ik laatst een deelnemer van één van onze opleidingen, die aangaf echt nooit als klokkenluider op te zullen treden. Zelf als hij zou ontdekken dat zijn organisatie een terrorist zou financieren, dan nog zou hij dat niet melden. De reden van deze voor mij toch behoorlijk schokkende bekentenis was dat hij aangaf dat het altijd slecht afloopt met klokkenluiders. Naast dat je door je organisatie wordt gediskwalificeerd, is je naam volgens hem voor altijd besmet.
Klokkenluiders krijgen inderdaad erg vaak te maken met stigma’s en weerstand, terwijl ze door anderen juist vaak gezien als moedige individuen die misstanden aan het licht brengen. Deze tegenstelling bracht mij op het idee van het schrijven van deze blog over de vraag: “Zijn klokkenluiders helden die het systeem verbeteren, of verraders die de groep ondermijnen?” Graag ontvang ik je reactie onder het LinkedIn bericht: ben je het eens of oneens met mij? Of zijn er nog andere antwoorden mogelijk?
Klokkenluiders vervullen een cruciale rol binnen organisaties. Ze zijn vaak de eersten die misstanden signaleren, variërend van fraude en corruptie tot schendingen van arbeidsrechten of milieuregels. Zonder hun moed om naar voren te stappen, zouden veel problemen onopgemerkt blijven, met mogelijk ernstige gevolgen voor de organisatie, haar stakeholders en de samenleving.
In Nederland is de positie van klokkenluiders wettelijk beschermd door de Wet bescherming klokkenluiders. Deze wet biedt (onder andere) werknemers die misstanden melden bescherming tegen represailles, zoals ontslag of intimidatie. Het doel is om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om misstanden te melden zonder angst voor negatieve gevolgen.
Toch blijft het melden van misstanden voor veel mensen een beladen keuze. Klokluiden wordt somsgezien als een daad van verraad tegenover collega’s of het bedrijf, bijvoorbeeld omdat het afwijkt van de norm om problemen vooral intern op te lossen en de vuile was niet buiten te hangen. Natuurlijk speelt, ondanks de Wbk, toch zeker ook het risico van represailles, zoals het verlies van de baan, mee. Want wie betaalt immers anders de hypotheek?
Mensen opereren al van oudsher als groep. Groepsvorming biedt bescherming, zekerheid en sociale cohesie. Binnen een groep gelden ongeschreven regels: je conformeert je aan de normen en waarden van de groep, en wie afwijkt riskeert uitsluiting. Dit mechanisme is diepgeworteld in ons gedrag en speelt ook een grote rol binnen organisaties.
Klokkenluiden betekent soms dat iemand tegen deze groepsnormen ingaat. De klokkenluider breekt met loyaliteit aan de organisatie of het team door een misstand aan te kaarten die anderen mogelijk liever negeren of toedekken. Dit kan leiden tot sociale isolatie, wantrouwen en zelfs vijandigheid jegens de klokkenluider. Het stigma dat klokkenluiders ervaren – als ‘verraders’ – is dan ook niet verrassend vanuit psychologisch perspectief.
Maar juist deze sociale druk maakt klokkenluiden zo belangrijk én zo moeilijk. Het vereist uitzonderlijke moed om tegen de stroom in te gaan en je uit te spreken over zaken die niet door de beugel kunnen.
Hoewel klokkenluiden soms wordt gezien als een daad van verraad, zijn er sterke argumenten om klokkenluiders juist als helden te beschouwen:
Toch is het belangrijk om kritisch te kijken naar het besluit om misstanden extern te melden. Niet elke situatie vraagt om direct naar buiten treden; soms kan het verstandig zijn om eerst andere opties te overwegen:
Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich veilig voelen om misstanden te melden zonder angst voor represailles of sociale uitsluiting, adviseren wij organisaties een actief beleid te voeren op de volgende onderdelen:
Op basis van de bovenstaande korte analyse zie ik klokkenluiders persoonlijk eerder als helden dan als verraders. Ze vervullen een essentiële rol in het waarborgen van integriteit binnen organisaties en daarbuiten. Hun moed verdient respect en bescherming. Gelukkig is dat in Nederland ook vastgelegd in de Wet bescherming klokkenluiders .
Tegelijkertijd vraagt klokkenluiden om nuance: niet elke situatie vraagt om directe actie naar buiten toe, en soms kunnen interne oplossingen effectiever zijn dan escalatie naar externe partijen. Met name de leiders van organisaties hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid: zij moeten veilige structuren bieden waarin medewerkers zich vrij voelen om misstanden aan te kaarten zonder angst voor sociale uitsluiting of represailles.
In essentie draait dit vraagstuk om het vinden van de juiste balans. Balans tussen loyaliteit aan de groep en verantwoordelijkheid tegenover hogere principes zoals rechtvaardigheid en integriteit. Klokkenluiden mag dan moeilijk zijn vanwege de diepgewortelde groepsdynamiek, maar juist daarom verdienen degenen die deze stap zetten onze steun én ons begrip.