De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de halfjaarlijkse publicatie Overzicht Financiële Stabiliteit gepubliceerd. Hierin schenkt DNB aandacht aan de onrust waarvoor cybervallen in de financiële sector hebben gezorgd.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de halfjaarlijkse publicatie Overzicht Financiële Stabiliteit gepubliceerd. Hierin schenkt DNB aandacht aan de onrust waarvoor cybervallen in de financiële sector hebben gezorgd.
Olaf Sleijpen, Directeur van DNB, geeft in het FD het volgende aan: “Je moet er rekening mee houden dat je misschien langere tijd niet kan pinnen. Dan moet je contant geld onder de matras hebben, of kunnen betalen met QR-codes”.
Zelf ben ik aan de ene kant wel verrast dat DNB aanraadt om contant geld aan te houden. Ik associeer contant geld toch altijd een beetje met zwart geld en louche zaken, maar misschien is dat ook wel een beetje beroepsdeformatie. Je kunt tegenwoordig toch eigenlijk overal met je pincode betalen en waarom zou je dat dan niet doen? Alleen als je iets verborgen wilt houden toch?
Maar DNB wil dat burgers beseffen dat dienstverlening uit kan vallen. En dat is ook niet zo gek. Wie journalist Huib Modderkolk volgt, weet dat er behoorlijk veel speelt op het gebied van cybercrime waar we ons niet bewust genoeg van zijn. Ik vond zijn boek uit 2019, “Het is oorlog en niemand die het ziet”, fascinerend. Alleen al het besef van de omvang van de verborgen cyberstrijd tussen staten is stuitend.
Met de komst van de Digital Operational Resilliance Act (DORA) laat de EU zien dat het menens is als het gaat om het verhogen van de digitale weerbaarheid van de financiële sector.
DORA helpt financiële ondernemingen te beschermen tegen IT-risico’s zoals cyberaanvallen en datalekken. Gezien het perspectief en de scope waarmee compliance officers doorgaans werken is het cruciaal om te begrijpen wat DORA is, hoe DORA werkt en hoe het interne toezicht goed in te richten.
Financiële ondernemingen moeten per 17 januari aan de eisen van DORA voldoen. Vanaf die datum gaan toezichthouders actief handhaven. Mocht je nog niet goed op de hoogte zijn, of van de gelegenheid gebruik willen maken om vragen te stellen, dan ben je echt niet de enige. Sluit je aan bij anderen en sluit je aan bij ons DORA webinar op vrijdag 8 november: DORA Uitgelegd: De basis voor compliance professionals, van 10:00 tot 12:00 via Teams.