Dirk de Jong
Er gebeurt veel in de wereld rondom klimaat, multinationals en aandeelhouders engagement. Recent werd bijvoorbeeld bekend dat Milieudefensie ING via de rechter gaat aanpakken
(Milieudefensie pakt na Shell nu ING aan via de rechter: ‘Stoppen met olie in 2040? Dat is vijftien jaar te laat’ – NRC). En dat is wereldnieuws, want ook de Financial Times bericht hierover ING faces threat of legal action from climate group behind Shell case (ft.com). Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: Exxon stapt juist naar de rechter om activistische aandeelhouders ervan te weerhouden hun punten te agenderen (Olieconcern Exxon slaat terug met rechtsgang tegen groene aandeelhouders (fd.nl). De strijd om de wet- en regelgeving rondom ESG (Environment, Social, Governance) is dus nog lang niet gestreden. Er komt nieuwe jurisprudentie aan.
Maar is het verstandig om als bedrijf te wachten op de jurisprudentie? Welke rol kan je als Compliance Officer pakken om proactief bij te dragen aan de doelstellingen van je werkgever, als de normen niet direct duidelijk zijn?
Bij het Nederlands Compliance Instituut zien wij Compliance als het versterken van integriteit. De Compliance Officer houdt zich niet alleen met wet- en regelgeving bezig, maar ook met waarden en normen.
Compliance is het versterken van de integriteit van de organisatie, haar klanten, haar medewerkers, de markt en haar data.
Echter, als de normen nog niet duidelijk onderbouwd zijn met jurisprudentie, kan het best even zoeken zijn naar waar je op stuurt. Dilemma’s zijn heel gebruikelijk in de bestuurskamer, en Compliance Officer kan het bestuur helpen tot een oordeel te komen.
In het handboek Compliance Professional, dat de basis vormt van de Leergang Compliance Professional (Leergang Compliance Professional | Compliance Instituut (compliance-instituut.nl), wordt in Hoofdstuk 2 ingegaan op het Moreel Intervisie Model en het begrip moresprudentie.
Het Moreel Intervisie Model bestaat uit een zevental vragen en is ontwikkeld door o.a. Edgar Karssing. (voetnoot naar: E.D. Karssing, Als de oplossing het probleem is, Compliance met een moreel kompas, Capelle aan den IJssel: Nederlands Compliance Instituut, 2021.) De vragen helpen jou en je collega’s in het geval van een moreel dilemma naar een onderbouwde keuze.
Moresprudentie is, kortgezegd, de verzameling aan ingenomen standpunten en besluiten die zijn opgebouwd (bijvoorbeeld op basis van het Moreel Intervisie Model). Het bijdragen aan de moresprudentie binnen jouw organisatie, of zelfs in bredere maatschappelijke kring, is één van de belangrijke taken van de Compliance Officer. In onze opleidingen leer hoe je hoe je in de organisatie waar je werkt een moreel besluitvormingsproces kunt faciliteren.
Wil jij hier meer over weten, bekijk dan zeker eens een van onze opleidingen (Opleidingen (compliance-instituut.nl) en neem contact met ons op!