Jaarlijks stuurt de AFM een brief naar verschillende ministeries met aanbevelingen over gewenste aanpassingen in de wetgeving. Hiermee beoogt de AFM het toezicht beter te kunnen uitvoeren. Omdat er scheiding van machten is, kan de AFM alleen adviseren over wetswijzigingen, zij kan deze niet afdwingen.
Dit jaar houden de knelpunten in de wet verband met 4 thema’s: 1. Financiële weerbaarheid van huishoudens; 2. Digitalisering; 3. Europese wet- en regelgeving; 4. Vestigingsklimaat voor kapitaalmarkten.
De belangrijkste wijzigingen die de AFM adviseert zijn:
Nieuwe pensioenstelsel
In het nieuwe stelsel zijn pensioenen meer variabel en daarmee risicovoller voor deelnemers. Belangrijke punten voor de AFM zijn dan ook dat de nieuwe pensioenregelingen aansluiten bij de risico’s die deelnemers kunnen en willen dragen. Ook verbetering van keuzebegeleiding en ten slotte de uitlegbaarheid en begrijpelijkheid van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel zijn aandachtspunten.
Verantwoorde hypotheekverstrekking en studieleningen
AFM wijst op gebrekkige registratie van bepaalde kredietvormen zoals gemeentelijke startersleningen, private leasecontracten en studieleningen. De AFM vraagt om een centrale registratie in een voor hypotheekverstrekkers toegankelijk register, het register van BKR is daar het meest voor de hand liggend. Zie ook “Zorgplicht hypotheekverstrekking bij een studieschuld”.
Datagedreven toezicht
Datagedreven toezicht bevordert de effectiviteit en efficiëntie van het toezicht, aangezien dit risico’s in kaart brengt op basis waarvan de AFM nader onderzoek kan doen. De huidige middelen om data te verkrijgen houden verband met onderzoek, de AFM wil een bredere grondslag om vooruit te kunnen lopen op of mee te kunnen gaan in de snelle ontwikkeling.
Toezicht buitenlandse pensioenverzekeraar
De AFM ziet een lacune in de Pensioenwet ten aanzien van het gedragstoezicht (informatieverstrekking, keuzebegeleiding en zorgplicht) op verzekeraars die Nederlandse tweedepijlerpensioenen uitvoeren. De wet richt zich op pensioenuitvoerders en hier vallen buitenlandse verzekeraars niet onder. AFM vraagt aanpassing van de reikwijdte.
Vestigingsklimaat
De AFM vestigt de aandacht op het vestigingsklimaat in Nederland en richt zich daarbij op een gelijkspeelveld in Europa, onder andere op het gebied van heffingen.