Transactiemonitoring en indicatoren van terrorismefinanciering

Afbeelding Transactiemonitoring en indicatoren van terrorismefinanciering

Nederlandse financiële instellingen zijn kwetsbaar om betrokken te raken bij de financiering van terrorisme. Ze hebben een belangrijke rol als poortwachter en behoren de risico’s om bij terrorismefinanciering betrokken te raken te mitigeren.  Instellingen nemen nog te weinig maatregelen om deze risico’s te beheersen.

Transactiemonitoring 


DNB is eind maart gestart met het cross-sectorale themaonderzoek Transactiemonitoring. Om o.a. risico’s op terrorismefinanciering te kunnen detecteren, onderzoekt DNB in hoeverre financiële instellingen hun transacties monitoren. Uit de eerste resultaten valt af te lezen dat instellingen te weinig maatregelen nemen ter beheersing van de risico’s van betrokkenheid bij terrorismefinanciering. Een ander punt is dat het transactiemonitoringsproces onvoldoende toereikend is om terrorismefinancieringsrisico’s te detecteren. Zorgwekkend volgens DNB.

In het vierde kwartaal van 2016 zal DNB betreffende het themaonderzoek rapporteren.

Indicatoren 


Een paar indicatoren waar instellingen in ieder geval op kunnen letten om eventuele terrorismefinanciering te herkennen, zijn benadrukt door de organisaties die samenwerken binnen het Financieel Expertise Centrum (FEC):

  • geldbewegingen van en naar bepaalde regio’s: gaan transacties naar hoogrisicolanden?
  • het type transactie: wijkt de transactie af van het normale transactieprofiel van de cliënt?
  • het type cliënt: betreft het bijvoorbeeld een charitatieve stichting actief in hoogrisicolanden?

Financiële instellingen dienen transacties te monitoren, afwijkend of potentieel risicovol gedrag te signaleren en ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland).

Bron: DNB