Niels Arends
Op 18 oktober jongstleden heeft De Nederlandsche Bank het document ‘Consultatie DNB Wwft Q&A’s and Good Practices’ (hierna Consultatie Wwft) uitgebracht. Dit document vloeit (gedeeltelijk) voort uit het rapport “Van herstel naar balans,” waarin DNB pleit voor een meer risico gebaseerde aanpak van financiële criminaliteit.
DNB biedt in dit document “Q&As” en “Good Practices” aan, die zijn bedoeld voor Wwft-plichtige instellingen. De Q&As geven weer hoe de wettelijke normen door deze instellingen moeten worden gehanteerd en toegepast. Good Practices zijn voorbeelden van praktische uitwerkingen van wet- en regelgeving. Zowel de Q&A’s als Good Practices benadrukken het hoofddoel van de Wwft, namelijk het voorkomen van het gebruik van het financiële systeem voor witwassen en de financiering van terrorisme door de inzet van ‘poortwachters’. De maatregelen die instellingen in overeenstemming met de Wwft nemen, zijn bedoeld om bij te dragen aan dit doel en mogen in principe niet op zichzelf staan. DNB benadrukt
Het document zal, straks in de definitieve vorm, de “Leidraad Wwft & Sw 1977” vervangen. Bij het uitbrengen van een consultatie vraagt DNB om de kennis, ervaring en inzichten van stakeholders. Dit is nodig, omdat veel instellingen zowel de Wwft als de praktische handvatten van de toezichthouders als onduidelijk ervaren. Zo gaf de Nederlandsche Vereniging van Banken al meerdere malen aan dat de Leidraad Wwft en Sw 1977 (opnieuw) een herziening behoefde; en zorgde de uitvoering van wet- en regelgeving doorgaan voor onnodige “de-risking.”
Het document zal, straks in de definitieve vorm, de leidraad vervangen.
Na het ontvangen, evalueren en verwerken van de reacties op de gestelde vragen zal DNB een beslissing nemen over de definitieve versie van het geconsulteerde beleidsdocument en de publicatie ervan.
De consultatie gaat niet in op de wettelijke verplichtingen die gelden vanuit de Sanctiewet 1977, waar dat bij de Leidraad wel het geval was. DNB verklaart: “Het deel over de Sanctiewet dat in de huidige DNB Leidraad Wwft & Sw staat, zal in afwachting op het nieuw wettelijk kader, opnieuw worden gepubliceerd in een afzonderlijk document.[1]” Ook zullen er aanvullende eisen gelden voor trustkantoren, waar het document geen aandacht aan biedt. Het is niet duidelijk wanneer belanghebbenden deze nieuwe documenten kunnen verwachten. Bij het document is een supplementair ‘Q&A’ document toegevoegd, waarin DNB duidelijk uiteenzet in hoeverre de Leidraad Wwft en Sw 1977 verschilt van de consultatie.
Heb je vragen?
Mocht je vragen hebben over de implementatie van de Wwft? Stel me die gerust, ik ben je graag van dienst.
[1] Zie de Consultatie p.3 voetnoot 3.