Aandacht voor ESG en duurzaamheid leidt tot lastige keuzes
ESG staat voor ‘Environment, Social en Governance’ (milieu, mens en goed bestuur). In de afgelopen decennia is aandacht voor ESG (ook wel onder de noemer ‘duurzaamheid’) steeds verder toegenomen. Het besef, dat de gehele wereldbevolking de aarde uitput en daarmee slecht overdraagt aan de volgende generaties, klinkt steeds vaker en verder door. Echter is aandacht voor milieu en klimaat niet het enige dat van belang is als we naar duurzame keuzes van organisaties kijken. Ook de sociale impact van organisaties ligt steeds meer onder een vergrootglas van de maatschappij. In hoeverre is het bijvoorbeeld wenselijk dat wij onze kleding in grote massa’s en tegen de laagste kosten laten fabriceren door kinderhandjes in een sterk achtergesteld ontwikkelingsland? In welke mate trekken wij als organisatie ons de sociale problematiek van minder bedeelde wereldburgers, zowel in binnen- als buitenland nu eigenlijk aan?
Duurzame ontwikkelingsdoelen
In 2015 hebben de Verenigde Naties de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s) ontwikkeld. Het zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, die ten doel hebben om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Hoe deze doelen te behalen is een vraag waarmee niet alleen landen en regeringen zich bezig zouden moeten houden. Ook van de leiding van organisaties wordt verwacht hierover een standpunt in te nemen en sturing te geven aan activiteiten die hier een bijdrage aan leveren. Vandaar ook, dat goed bestuur (governance) niet los te zien is van de noodzakelijke aandacht voor de twee andere onderwerpen ‘milieu’ en ‘mens’.
ESG maakt duidelijk dat het om het oplossen van problemen gaat die iedereen aangaan en die een opgave vormen voor de leiders van onze organisaties.
ESG en duurzaamheid als integriteitsonderwerp
Het Nederlands Compliance Instituut definieert ‘integriteitsrisico’s’ als de kans op het niet of niet voldoende voldoen aan wetten en regels, danwel het niet of niet voldoende voldoen aan gerechtvaardigde belangen van stakeholders. In zowel wetten en regels enerzijds als de verwachtingen van stakeholders anderzijds klinkt ESG steeds meer door. Dit maakt dan ook, dat duurzaamheid en ESG steeds belangrijkere onderwerpen zijn, waarin de compliancefunctie een belangrijke advies- en monitoringsrol vervult.
Lastige afwegingen
Leidt al deze aandacht dan ook tot eenvoud in te nemen maatregelen? Helaas is dat niet het geval. Juist de leiding van een organisatie moet bij het maken van keuzes lastige afwegingen maken tussen verschillende belangen. Als voorbeeld beschrijven we Shell, groot geworden door het oppompen, bewerken, distribueren en verkopen van olie, een fossiele grondstof. De directie van deze onderneming moet zowel de aandeelhouders met hun korte termijn-rendementseis tevreden houden als luisteren naar de oproep van vaak activistische groeperingen die het bedrijf oproepen per direct te stoppen met fossiele grondstoffen, toch nog de primaire activiteit van het bedrijf.
We zijn je graag van dienst
De kans is groot dat ook jij jouw organisatie herkent als we het over deze grote uitdagingen en lastige afwegingen hebben. En als dit nog niet het geval is, is de kans groot dat je hier als compliance- en integriteitsprofessional binnenkort mee wordt geconfronteerd. Dat maakt dan ook, dat in een groot aantal opleidingen die we aanbieden veel aandacht wordt besteed aan ESG en duurzaamheid.
Ook in onze detacherings- en adviespraktijk is ESG en duurzaamheid een steeds belangrijkere rode draad. Zo ondersteunen wij steeds meer organisaties bij het integreren van ESG en duurzaamheid in de compliancecyclus en in (compliance-)risicomanagement. Dit doen we bijvoorbeeld door:
- het vertalen van de maatschappelijke antenne naar bedrijfskeuzes en externe communicatie, waarbij we ons met name richten op de rol die jij als compliance officer daarbij kunt vervullen in het adviseren van het management. Relevante vragen hierbij zijn bijvoorbeeld: Hoe voorkom je greenwashing? Wat doe ik om te voorkomen dat er activistische groepen mijn pand blokkeren? En als ze er al zijn: hoe ga ik er dan mee om?
- het in kaart brengen van relevante wet- en regelgeving. Relevante vragen hierbij zijn bijvoorbeeld: Hoe rapporteer je volgens de eisen van de CSRD? Welke invloed heeft de ontbossingswet op mijn bedrijfsvoering?
- het in kaart brengen van eigen ambities op het gebied van ESG en duurzaamheid en
- het vertalen van die ambities naar doelstellingen en risico’s (integratie in de SIRA);
- het opstellen van een passend en adequaat ESG- en duurzaamheidsbeleid, aangevuld met en procedures en processen om de doelstellingen in het beleid ook daadwerkelijk te realiseren;
- het ontwerpen en helpen uitvoeren van awareness trainingen op het gebied van bijvoorbeeld (corporate) social responsibility, diversiteit & inclusiviteit of sustainability beleid;
- het verkrijgen van inzicht in de duurzaamheid van leveranciers (CSDDD) om te komen tot een duurzame waardeketen.
Kunnen wij jou van dienst zijn bij ESG en duurzaamheid? We vertellen je graag over de mogelijkheden in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Voor het plannen van een dergelijk gesprek kun je met ons contact opnemen aan de hand van de contactinformatie op onze website.